bonton u restoranu
Foto: Profimedia

Ustaljeno pravilo da dame uvek imaju prednost ne važi u svim siituacijama, a posebno kad je reč o bontonu u restoranu.

Muškarac prvi ulazi u restoran kako bi „istražio nepoznato područje“, odnosno snimio situaciju i pronašao odgovarajući sto i prema potrebi se pobrinuo oko rezervacije. Dame imaju prednost prilikom izlaska iz restorana, a oni koji pridrže vrata zaradiće dodatni plus.

Kad je reč o rasporedu sedenja, uloga muškarca je da se smesti na stranu stola odakle lako može da vidi konobara i da mu da signal da želi račun.

Pročitajte još:

U slučaju da vam nešto nije po volji s jelom, pozovite konobara i pristojno, ali bez odgađanja objasnite u čemu je problem. Nemojte previše da čekate jer ako počistite tanjir, teže ćete objasniti da vam se jelo ne sviđa. Ako se odlučite za vino, imajte na umu da čašu treba držati za stopicu, i to ne samo zbog otisaka prstiju nego i da se vino ne bi bespotrebno ugrejalo.

Ako vas pak zbunjuje silan pribor za jelo, nećete pogrešiti ako uz svako jelo birate escajg koji je najdalji od vašeg tanjira – dakle, za prvo jelo onaj sasvim spolja i tako redom ka tanjiru.

Nož se drži u desnoj, a viljuška u levoj ruci, a kada završite s jelom, viljušku i nož ostavite da stoje paralelno jedno s drugim. To je jasan znak konobaru da sa stola može uzeti vaš tanjir i pribor za jelo.

***

Pratite nas i na društvenim mrežama:

Facebook

Twitter

Instagram

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Učestvuj u diskusiji ili pročitaj komentare