Podeli:
Bazen
Foto: Imaginechina / ddp USA / Profimedia

Koliko puta ste maštali o sopstvenom bazenu u dvorištu kuće ili vikendice, ali nikad se niste odvažili da pitate koliko bi vas to zadovoljstvo koštalo? Mi smo to učinili umesto vas i saznali kako da vam se investicija isplati i na šta treba da obratite pažnju.

O budžetu ćemo malo kasnije jer je na početku važno gde treba da pozicionirate bazen, imate ideju koliki će on biti i kog oblika kao i koliko to sve traje.

Pozicija u dvorištu

Izloženost suncu – izaberite mesto u dvorištu koje je najosunčanije u toku dana, kako bi se voda što više zagrevala prirodnim putem.

Drveće – treba izbegavati blizinu drveća i drugog rastinja zbog hladovine i opadanja lišća i granja u bazen.

Kada razmišljate o veličini bazena u okviru budžeta kojim raspolažete, izaberite najveći bazen koji vam odgovara. Uzmite u obzir da ako imate decu- ona brzo rastu i vremenom će dovoditi i drugare, a i vi ćete imati goste koji će želeti da uskoče.

Vrste bazena

Bazen
Foto: Astronaut Images / Caia Image / Profimedia

Lajnerski bazeni su isključivo ovalnog oblika, dok kod betonskih možete birati željeni oblik. Oblik i veličina mogu zavisiti i od specifičnosti zemljišta. Ovo je nešto o čemu bi trebalo da razgovarate sa izvođačem radova ili svojim arhitektom. U obzir se moraju uzeti dimenzija dvorišta, pad terena, vrsta zemljišta, kao i pristup građevinskih mašina. Teži uslovi za rad, poput strmog terena, stenovitog zamljišta ili ograničenog prilaza mogu uticati na povećanje troškova i dužinu izgradnje.

Pročitajte još:

Betonski bazeni su izgrađeni od armiranog betonskog korita koje se oblaže pločicama, mozaik pločicama ili specijalnom bojom. Lajnerski bazeni imaju betonski pod i potporne zidove na koje se postavlja čelični lim i preko njega PVC lajner.

Kod izvođenja radova važan je pristup građevinskih mašina. U situacijama kada ne postoji mogućnost prilaza bagera, iskop se radi ručno, što zahteva više vremena. U svakom slučaju, važno je odlučiti da li želite iskopanu zemlju da iskoristite ili će biti potrebno da se ona odveze.

Za izgradnju i montažu lajnerskog bazena potrebno je oko četiri nedelje, dok gradnja betonskog bazena može trajati oko osam nedelja.

Cene bazena i godišnje održavanje

“Lajnerski bazeni su najpovoljni, brže i jednostavnije se prave. Sam bazen neke osnovne varijante je od četiri do šest hiljada evra, građevinski radovi oko 3.000, ukupno oko 8.000. Za betonske je ključno kako su opremljeni ali računajte na 40 odsto više od lajnerskih jer je skuplja oprema. Kada pričamo o sezonskom održavanju, za bazen osam sa četiri metra koji se najviše i traži, ono je 2.000 dinara nedeljno. Prolećni servis se naplaćuje od 50 do 70 evra, a onda na kraju sezone imate “zimski san” bazena koji košta isto toliko”, rekao nam je Zoran Nadlački iz novosadskog Softwella koji pravi bazene.

***

Pratite nas i na društvenim mrežama:

Facebook

Twitter

Instagram

Komentari

Vaš komentar