Podeli:
Dženifer Aniston
Pazite da ne bude štete:; Foto: THIS IS THAT PRODUCTIONS - Album / Album / Profimedia.rs

Šta bismo drugo s prljavštinom i sitnim smećem nego ga usisali? I ne razmišljamo hoćemo li usput pokupiti nešto od čega će usisivač oslabiti, a vremenom se i pokvariti.

Mlevena kafa i kakao

Prosuli ste mlevenu kafu ili kakao u prahu? Efikasnije je usisati nego obrisati, zar ne? Ipak, ovaj fini prah može da zapuši filter, čak i da uđe u motor i pokvari ga. Još je veća greška usisati talog od kafe, čak i kad je suv, jer će se zalepiti za unutrašnje delove usisivača, a tada ga je nemoguće očistiti.

Blato i zemlja

Deca su prešpartala u blatnjaviim cipelama ceo hodnik, zemlja iz tegle se prosula po tepihu… Ako je zemlja vlažna, još više ćete je utrljati u tepih ako koristite usisivač. Takođe, blato i vlažna zemlja mogu oštetiti razne delove aparata. I suvo lišće i cvetovi mogu zagušiti savitljivu cev usisivača i filter.

Dlake

Nemoguće je ne usisati nijednu dlaku jer ih uvek ima na podu, ali treba paziti da u usisivač ne uđe veća količina kose ili životinjske dlake jer će vrlo brzo začepiti cev i vrećicu za prašinu. Jednom kad se u uređaju nakupi previše dlaka, usisna snaga će opasti, a to se može dogoditi već i nakon jednog čišćenja. Neki bežični usisivači imaju rotirajuće četke koje tako brzo oko sebe namotaju dlake da ih onda moramo ručno čistiti, vaditi, čak i rastaviti uređaj.

Kozmetika

Puderi, hajlajteri, rumenila i drugi kozmetički proizvodi koji naoko deluju suvo zapravo su puni ulja koje će se od toplog vazduha rastopiti. Zato je kozmetika među najgorim neprijateljima usisivača. Filter je gotovo nemoguće očistiti kad se to dogodi. Verovatno ćete morati da ga zamenite novim.

Pročitajte još:

Papirići i konfete

Konfete brzo začepe usisivač, pa počne da se pregreva i na kraju prestane da radi. Od papirnih još su opasnije konfete od folije. Omekšaju i rastope se od vrućeg vazduha, zaglave na nepristupačnom mestu i usisivač prestane da radi.

Električni kablovi

Kablove pune prašine je praktično čistiti usisivačem, ali on može oštetiti izolaciju na kablovima i žicama. Mala oštećenja nećemo ni primetiti dok ne izazovu kratak spoj i strujni udar.

Mokar pod

Jasno nam je da voda može izazvati kratak spoj ili strujni udar i nećemo sigurno svesno usisavati lokvu, ali čak i blago vlažni pod je opasan. Možda spolja nećemo ništa primetiti, ali kad se prašina navlaži, zalepiće se za četku, cev… Usisivač će slabije raditi, a i neprijatno će mirisati, a tu prljavštinu iz njega biće teško očistiti.

beba
Brašno nikako ne usisavajte; Foto: Oksana Kuzmina / Alamy / Alamy / Profimedia.rs

Komadići stakla

Komadići stakla mogu ozbiljno da oštete uređaj, ali i dalje nam je najdraže da usisamo razbijenu čašu. Nakon nekoliko ovakvih avantura moraćete da menjate savitljiv deo cevi, filter, kesicu za prašinu, čak i onu platnenu. Možda nećete odmah primetiti šta se dogodilo, ali prašina neće ostajati u usisivaču, već će leteti svuda po stanu.

Brašno

Nije strašno ako malo brašna usisate, ali neka to zaista bude malo. Ako ste prosuli pola kilograma, bolje se uhvatite za metlu. Brašno će i zapušiti filter i uvući se u motor i pokvariti ga.