Podeli:
Testiranje
Testiranje; Foto: ELIANO IMPERATO / AFP / Profimedia

Italija je stroge vanredne mere zbog pandemije imala od devetog marta do četvrtog maja. Danas su, sudeći po fotografijama sa Apeninskog poluostrva, naučili lekciju i daju primer kako se nositi sa virusom.

Sve što su Italijani tokom tog perioda preživeli najbolje ilustruje podatak da imaju 247.000 obolelih i više od 35.000 preminulih od koronavirusa. Broj novih slučajeva je poslednjih meseci počeo da pada, a Vlada je popustila mere. Kretanje ljudima nije ograničeno, vratili su se na posao, ali je ostala mera obavezne distance.

Pročitajte još:

Ovih dana je pevač Andrea Bočeli kog pamtimo po nestvarnom uskršnjem nastupu u jeku pandemije izjavio da se tokom vanrednog stanja i izolacije osećao “poniženo i uvređeno”. Njegove reči da mu je bila “ograničena sloboda da izađe napolje iako nije počinio nijedan zločin” izazvale su velike polemike u javnosti, a posebno je razbesneo one koji su se pridržavali mera kad je otkrio da ih je sam kršio jer “mu je trebalo sunce”.

Italijanski eksperti su za britanski Guardian izjavili da je situacija stabilna zahvaljujući nadzoru i ulaženju u trag ljudima koji su bili u kontaktu sa zaraženima, ali i činjenici da se većina stanovnika Italije pridržava socijalne distance.

Mnogi od njih, na primer, maske nose i napolju iako to nije obavezno, a testovi se vrše kroz prozore barijera da bi se smanjila potencijalna izloženost virusu.

Test
Foto: ELIANO IMPERATO / AFP / Profimedia

U trenutku kada je Italija počela da popušta mere, 4. maja, dnevno je bilo oko 1.200 novih slučajeva. Juče je bilo 288 novoobolelih. Da, bilo je nekoliko potencijalnih novih žarišta, ali zvaničnici tvrde da je tu infekcija “ušla” iz inostranstva.

Situacija van granica Italije sa koronom je jedan od razloga što je tamošnji premijer Đuzepe Konte u utorak produžio vanredno stanje do oktobra uprkos poboljšanju. To znači da će moći da uvedu policijski čas i ostale mere bezbednosti bez odobrenja parlamenta, naravno – ako bude bilo neophodno.

Pogledajte nekoliko fotografija koje ilustruju novo normalno u Italiji.

Testiranja u autobusu

Italija
Foto: Cecilia Fabiano / LaPresse / Profimedia

Utakmica bez publike

Prazne tribine
Foto: Independent Photo Agency Srl / Alamy / Alamy / Profimedia

Sunčanje s maskom na ostrvu Iskija

Sunčanje
Foto: IPA / BACKGRID / Backgrid UK / Profimedia

Glumicu Kerol Alt testiraju pre čekiranja u hotel 

Testiranje
Foto: LaPresse / ddp USA / Profimedia

Aparat za merenje temperature ispred poslastičarnice u Milanu

Milano
Foto: IPA / BACKGRID / Backgrid UK / Profimedia

***

Pratite nas i na društvenim mrežama:

Facebook

Twitter

Instagram

Komentari

Vaš komentar