Podeli:
Foto:printscreen instagram#challengeaccepted

Možda ste ovih dana na Instagramu naleteli na crno-belu fotografiju poznanice, sa heštegom #challengeaccepted. Ovaj izazov se dopao mnogim ženama koje su odlučile da u njemu učestvuju, a nosi jednu zaista lepu poruku.

“Lepe smo baš takve kakve jesmo. Pošaljite fotografiju u crno-beloj boji, uz nju napište „prihvaćen izazov“ i spomenite moje ime. Pozovite 50 žena da urade isto, privatno. Izabrala sam tebe jer si lepa, snažna i neverovatna. Volimo jedne druge”, tako glasi poruka koja se širi među ženama.

Objave žena koje su prihvatile izazov stižu iz celog sveta:

Izazov, koji funkcioniše kao što je nekada lančana pošta, nema definisano poreklo. Kako izveštava Metro UK, objavljivanje crno-belih fotografija sa frazom “Izazov prihvaćen” potiče od izazova iz 2016. za podizanje svesti o raku. Taj hešteg se ponovo pojavio u martu kada je poenta bila da ostanete povezani sa prijateljima i širite  pozitivnost –  tada nije bio u vezi sa feminizmom.

Primetno je da je postao popularan nakon nedavnih gadnih komentarima američkog političara Teda Johua – on je ispred američkog Kapitola izvređao Aleksandriju Okasio Kortez, kongresmenku poznatu po feminističkim stavovima i borbi za radnička prava.

Povod za ovaj trend je svakako manje važan, jer je bitnija zamisao koja stoji iza njega: ženska solidarnost. U patrijarhatu se žene često namerno “huškaju” jedna protiv druge, a u moderno doba pokušavamo da tu toksičnu kulturu prevaziđemo i promenimo.

Ovaj izazov su prihvatile i poznate ličnosti poput Vanese Brajant, Šeron Stoun, Dženifer Aniston, Šarliz Teron, Keri Vošington, Kjare i Eve Longorije…

*

*

*

***

Pratite nas i na društvenim mrežama:

Facebook

Twitter

Instagram

Komentari

Vaš komentar