Foto: Udruženje Adligat/Privatna arhiva

Brat novinarke i dugogodišnje urednice programa za decu i mlade TV Beograd Donke Špiček, Milan D. Špiček je, povodom obeležavanja četvrte godišnjice smrti svoje sestre, poklonio udruženju "Adligat" svu njenu dokumentaciju, nagrade, kasete sa televizijskim emisijama, a uz posredovanje člana-osnivača "Adligata" novinarke Stevanke Češljarov, Donkine prijateljice.

„Priznajem, trebalo mi je vremena da shvatim da je moja draga koleginica Stevanka Češljarov u pravu i da ostavština moje seje nije samo moja, već pripada deci sveta i velikoj deci koja su rasla uz maštu moje sestre. Zahvaljujem svima, a naročito Stevanki Češljarov“, kaže Milan D. Špiček.

Foto: Udruženje Adligat/Privatna arhiva

„Moja generacija je odrasla uz Donkine programe za decu, naročito uz kultno ‘Laku noć deco’ i zaista je u našem udruženju vladalo veliko uzbuđenje kada smo čuli da pristižu predmeti iz Donkine zaostavštine. Svima nam je ulepšala detinjstvo, a sada je na nama da se postaramo da i buduće generacije znaju i poštuju sve što je ona uradila“, kaže Viktor Lazić, predsednik udruženja „Adligat“ u okviru kojeg su otvoreni Muzej knjige i putovanja i Muzej srpske književnosti, kao i specijalizovani Dom legata, jedna od najznačajnijih institucija za čuvanje značajnih zaostavština u Srbiji, pa i šire.

Stevanka Češljarov i Donka Špiček, Foto: Udruženje Adligat/Privatna arhiva

Donka Špiček (1933-2016) je bila novinar i dugogodišnja urednica programa za decu i mlade TV Beograda. Prema njenoj ideji je nastala manifestacija „Radost Evrope“ koja je okupljala decu iz svih krajeva starog kontinenta.

Bila je urednica Redakcije za decu i mlade u Radio-televiziji Beograd u vreme kada smo gledali „Laku noć deco“, „Sivi dom“, „Zaboravljene“.

Bila je operativni direktor Pozorišta „Boško Buha“, obnovila je muzički festival „Dečje beogradsko proleće“ i član radne grupe „Programa za decu i mlade“ Evrovizije kao predstavnik jugoslovenske radio-televizije od 1982. do 1990. godine.

Foto: Udruženje Adligat/Privatna arhiva

Pored brojnih priznanja i nagrada izdvajaju se priznanja i plakete UNICEF-a i Orden osmeha, koji dodeljuju deca Poljske odraslim stvaraocima za decu.

Dobila je „Zlatni beočug Beograda”, kada je dodeljivan samo jednom pojedincu 1972. godine, „Zmajevu nagradu”, međunarodnu nagradu „Grozdanin kikot” za višedecenijski rad na polju umetnosti i edukacije dece i mladih 2009. godine.

Odlikovana je Srebrnom medaljom predsednika Republike Srbije Tomislava Nikolića za zasluge u javnoj i kulturnoj delatnosti, naročito u nesebičnoj promociji stvaralaštva dece i za decu.

Foto: Udruženje Adligat/Privatna arhiva

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Učestvuj u diskusiji ili pročitaj komentare