Foto: Jakov Simović/Promo

Predstava “Urednik" u kratkim, ali tačnim crtama daje precizan opis života u medijima u današnjoj Srbiji, kazala je Jovana Gligorijević, pomoćnica glavnog urednika nedeljnika "Vreme" nakon premijere komada u produkciji Reflektor teatra pre dva dana u Beogradu. Dramaturškinja Minja Bogavac na to dodaje i da "nema sumnje da je to jedna od najvažnijih predstava u Srbiji danas".

Predstava „Urednik“ u režiji Vojislava Arsića premijerno je odigrana 6. marta u Beogradu. „Dramu o posledicama igranja istinom“, kako se navodi u podnaslovu, po tekstu Sare Radojković zasnovanom na istinitim svakodnevnim problemima u kakve zapadaju zaposleni u medijima, na sceni Dorćol Platza pogledalo je oko 300 gledalaca. Koliko je interesovanje za ovu predstavu pokazuju i podaci da su ulaznice za premijeru rasprodate nekoliko dana uoči igranja, a publika je u Dorćol Platz došla i sat vremena pre početka.

Sa premijere „Urednika“ u Dorćol Platzu Foto: Jakov Simović/Promo

 

Predstava govori o (ne)slobodi medija, trenutnom položaju novinara i novinarki i uticaju stanja u medijima na celokupno društvo. Protagonistkinja drame je Vera, objektivna i pravdoljubiva novinarka na koju direktori, drugi urednici, različiti moćnici, pa i njene kolege vrše pritisak i utiču na njen, ali i živote njene porodice. U ansamblu su više nego zadovoljni reakcijom publike na premijeri.

Detalj iz predstave Foto: Jakov Simović/Promo

 

– „Urednik“ u kratkim, ali tačnim crtama daje precizan opis života u medijima u današnjoj Srbiji. Ne mogu da gledam očima obične gledateljke, već isključivo novinarskim i, iskreno, sve znam, sve sam čula i videla, a opet mi je bilo muka. Iako ima komičnih replika koje treba da relaksiraju publiku, gledala sam ko se smeje u sali – nijedan novinar se nije smejao – rekla je posle premijere Jovana Gligorijević, pomoćnica glavnog urednika „Vremena“.
Na pitanje Vere iz predstave „A šta biste vi uradili“, dugogodišnja novinarka i urednica kaže da – ne zna.

Iz predstave „Uredik“ Foto: Jakov Simović/Promo

 

– Nemam odgovor, jer da ga imam, do sad bih to uradila. Ovako, svi mi koji hoćemo da ostanemo nezavisni zapravo se svesni samouništavamo deo po deo (kao Vera), vučemo sa sobom u tu agoniju i porodice (kao Vera) i na kraju, dobijemo jednu mermernu ploču na kojoj ti stoji godina rođenja i smrti i ispod piše „novinar“. To je prizor kom sam prisustvovala u rano jutro nakon premijere i ne mogu da odvojim ta dva utiska – zaključuje Jovana Gligorijević.

Kroz predstavu se, uz video-radove Sare Marković, čuje i muzika Ivana Mirkovića Bambija, a u jednom od songova je i stih „Pa, da. Pa šta?“. Reditelj Vojislav Arsić pred premijeru je rekao da se nada da to neće biti i reakcija publike na celu priču. Sudeći po prvim reakcijama, takva strepnja nema osnova.

Glumce na sceni prate video radovi Sare Marković i muzika Ivana Mirkovića Bambija Foto: Jakov Simović/Promo

 

– Izuzetno značajna tema, praktično gorući problem našeg društva, u ovoj predstavi obrađen je na izrazito popularan, pitak i prijemčiv način. Zato nema sumnje da je “Urednik” jedna od najvažnijih predstava u Srbiji danas – rekla je dramaturškinja Milena Bogavac, gost na premijeri.

Ona dodaje da je u umetničkom i produkcionom smislu “Urednik“ najkompleksnija predstava Reflektor teatra do sada.
– Ponosna sam, stoga, što i dalje svetlimo u mraku i nadam se da će se ova svetla daleko videti – navodi Minja Bogavac.

U predstavi igraju Jelena Rakočević, Mirjana Zeljković, Maja Šuša, Tanja Petrović Živković, Darko Ivić, Marko Panajotović, Vladan Slavković i Miloš Lazarov. Reprizna izvođenja zakazana su za 9, 10. i 11. mart od 20 sati u Dorćol Platzu, a ulaznice po ceni od 1.000 dinara se mogu nabaviti preko prodajne mreže Ticketsa.