Foto:promo

Od 8. do 11. decembra u kragujevačkom Knjaževsko srpskom teatru, biće održano sedmo izdanje Šumadijskog internacinalnog filmskog festivla debitantskog filma ŠIFF. Na programu je 15 dugometražnih i kratkih filmova iz Srbije i inostranstva, a ulaz je slobodan na sve projekcije.

Glavni takmičarski program ŠIFF-a, obuhvatio je dugometražne debitantske filmove, dok su u revijalnom programu filmovi nagrađeni AFIFS nagradom (Asocijacija filmskih festivala Srbije), kao i selekcija kratkog filma „Nacionalna klasa“.

Festival će u četvrtak 8. decembra otvoriti film ,,Stric’’ (Hrvatska/Srbija), ostvarenje koje je privuklo veliku pažnju u regionu.

Internacionalni program čine filmovi ,,Sestre’’ (Severna Makedonija), ,,Balur’’ (Rumunija/Nemačka), ,,Inventar’’ (Slovenija), ,,Poslije zime’’ (Crna Gora), a biće prikazani i neki od najboljih domaćih filmova iz ove godine  ,,Zlatni dečko’’, ,,Da li ste videli ovu ženu’’, ,,Kristina’’ i ,,Trag divljači’’ politički triler nastao prema motivima proze Živojina Pavlovića koji će i zatvoriti festival 11. decembra.

Foto:promo

Festival je takmičarskog karaktera, a najbolji film odabraće kragujevačka publika, glasanjem nakon projekcija filmova.

Ujedno će tokom festivala biti dodeljene i AFIFS filmske nagrade, među kojima i nagrada za životno delo Ljiljani Lani Vukobratović, filmskoj montažerki koja je motirala kultne jugoslovenske filmove ,,Ko to tamo peva‘‘, ,,Maratonci trče počasni krug‘‘ i ,,Davitelj protv davitelja‘‘.

ŠIFF je 2021. godine postao deo Asocijacije filmskih festivala Srbije AFIFS, čime je dobio status jednog od sedam festivala od nacionalnog značaja, a osnivač i organizator festivala je kragujevačko udruženje ,,Art Kvart‘‘.

BONUS VIDEO: Arsenijević- FEST je divan filmski svet

Pratite nas i na društvenim mrežama:

Facebook

Twitter

Instagram

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Ostavi prvi komentar