Foto: Image Capital Pictures / Film Stills / Profimedia

Iako je svetska premijera dugoočekivanog nastavka blokbastera "Gladijator" zakazana za novembar holivudski studio Paramaunt objavio je trejler za film "Gladijator 2" Ridlija Skota.

Britanski reditelj ovu epsku istorijsku dramu smešta dve decenije kasnije u odnosu na radnju originalnog filma. Glumac Pol Meskal igra Lucija, Komodovog nećaka i Lusilinog sina, kojeg je Maksimus spasao u prvom filmu. Živi s porodicom u Numidiji, međutim sve kreće naopako kad ambiciozni general Markus Akacije (tumači ga Pedro Paskal) osvaja grad. Lucije biva zarobljen, no prisetivši se Maksimusa, odlučuje da postane gladijator i pokuša da uzdrma vlast rimskog cara Karakale.

I pomešane su reakcije na društvenim mrežama nakon što je pušten prvi trejler, u kojem je i ostatak glumačke ekipe, predvođene Denzelom Vošingtonom i Koni Nilsen.

Dok su jedni uzbuđeni, drugi su stava da nema šanse, sudeći po trejleru, da bude dobar kao original. Naprotiv.

Neki su primetili u trejleru koji traje tri minuta nešto što je ličilo na ajkule u vodenoj bici, piše BBC, a reditelj Kajl Prohaska je naveo u postu:

– Navijam za „Gladijatora II“. Ali, moram da se osvrnem na neke od onih ludih sekvenci. Ajkule u areni? Nosorog? Denzel? Pa, hajte molim vas, ovo je definitivno jedan od onih nastavaka koje niko nije tražio. Ali, opet izgleda bolje od većine.

Foto: Paramount Pictures / Ferrari / Profimedia

Drugi je, odgledavši trejler, ocenio da će film „biti razočarenje“.

– Mrzim što ovo moram da napišem, ali nisam fan trejlera „Gladijatora II“. Očajan muzički izbor, i ništa što sam video u trejleru nije me uverilo da bi film mogao biti čak i približno tako dobar kao original. Mislim da bi u najboljem slučaju mogao da bude dobar. Lestvicu očekivanja sam posle ovoga morao da spustim.

Saundtrek filma takođe je izazvao polemike na društvenim mrežama. Zapravo, pesma korišćena za trejler dovela je do užarene debate. Iako muziku za ceo film potpisuje kompozitor Hans Cimer, u trejleru se čuje numera iz 2011. godine čiji su autori Džej Zi i Kanje Vest – „No Church in The Wild“.

Foto: Image Capital Pictures / Film Stills / Profimedia

– U kom svetu su nastavku “Gladijatora” Ridlija Skota potrebni Džej Zi i Kanje Vest? Prestanite da ubacujete pesme u trejlere – napisao je jedan korisnik mreže X, a i većina drugih se složila da „potpuno uništava vajb trejlera“.

– Džej Zi za naslovnu pesmu za „Gladijatora“? Pa, zaista?!

Kako je Ridli Skot mogao na to da pristane, pitaju se mnogi, a jedan korisnik je konstatovao:

– Ova pesma u trejleru mi je potpuno uništila ovaj trenutak, pa čiji je ovo bio izbor?

Foto: Paramount Pictures / Ferrari / Profimedia

Retki su se pohvalno izrazili o pesmi američkih hip-hop zvezdi za trejler, prenosi „Indipendent„, no jedan od njih je ocenio:

– Taj udarni hip-hop tandem zaista funkcioniše na trejleru „Gladijatora 2“. Tako se dobro uklapa u to doba.

A za sve one koje čudi muzički izbor za trejler, jedan korisnik podsetio je “sve mlade ili zaboravne” da je glavna miuzilka tema prvog trejlera za originalni film bila ona koju je potpisao Kid Rok – „Bawitaba“.

Ser Ridli Skot, kada je prošle godine promovisao još jedan epski spektakl – „Napoleona“ priznao je da se poduhvatio nastavka „Gladijatora“ jer to „ekonomski ima smisla“…

Foto: Paramount Pictures / Ferrari / Profimedia

Film Ridlija Skota „Gladijator“ jedno je od najuspešnijih ostvarenja u 21. veku. Scenario za blokbaster, koji je premijerno prikazan 2000. godine, napisali su Dejvid Frankoni, Džon Logan i Vilijam Nikolson. Glavne uloge tumačili su Rasel Krou, Ričard Haris i Žoakin Finiks, a poslednju rolu u karijeri upravo u „Gladijatoru“ ostvario je velikan engleskog glumišta Oliver Rid, koji je preminuo tokom snimanja na Malti.

Film, rađen s budžetom od stotinu miliona dolara, ostvario je ogroman uspeh na blagajnama zaradivši 460 miliona dolara, a i kritika je blagonaklono ocenila istorijsku dramu. Ovenčan je sa čak 48 priznanja, između ostalih Zlatnim globusom, Baftom, a osvojio je i pet Oskara na 73. dodeli nagrada Američke akademije za filmsku umetnost, među njima za najbolje ostvarenje i Rasel Krou za glavnu mušku ulogu.

Bonus video: Vudi Alen u Veneciji

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Učestvuj u diskusiji ili pročitaj komentare