Foto:Promo

Izložba "Staze, spone, spoznaje", posvećena Jeleni J. Dimitrijević, Isidori Sekulić i Desanki Maksimović, biće otvorena sutra u podne u u Narodnoj biblioteci Srbije, saopšteno je iz ove institucije.

Izložba „Staze, spone, spoznaje“ donosi publici rukopisnu zaostavštinu, korespondenciju kao i prva štampana izdanja onih dela naših autorki koja nam otkrivaju njihove puteve, životna i umetnička stremljenja, a čuvaju se u fondovima Narodne biblioteke Srbije.

Postavka u Narodnoj biblioteci ima za cilj da skrene pažnju na tri autorke, koje predstavljaju Srbiju u projektu „Ruta književnica“ (Women Writers Route).

Ovaj projekat nastao je na inicijativu Foruma slovenskih kultura, a od ove godine postao je jedna od 48 ruta Saveta Evrope i jedna od desetak koje prolaze kroz Srbiju.

Taj put povezuje sedam slovenskih zemalja i 14 književnica: pored autorki iz Srbije, Jelene J. Dimitrijević, Isidore Sekulić i Desanke Maksimović, tu su Jelisaveta Bagrijana iz Bugarske, Marija Konopnjicka iz Poljske, Zinaida Hipijus, Ana Ahmatova i Marina Cvetajeva iz Rusije, Zofka Kveder, Lili Novi i Ljupka Šorli iz Slovenije, Ivana Brlić-Mažuranić i Marija Jurić Zagorka iz Hrvatske i Divna Veković iz Crne Gore. Cilj „Rute književnica“ jeste da s ovim autorkama upozna što širi auditorijum, otkrije njihove međusobne veze, stvarne i umetničke spone, i da im oda priznanje posećujući mesta važna za njihovo stvaralaštvo, prevashodno čitajući njihova dela, podsećaju iz Narodne biblioteke Srbije.

Izložba će trajati do 17. marta naredne godine.

Bonus video: Zašto je važno čitati

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Ostavi prvi komentar