Devojke iz ruševina - Priča Klare Šuman Foto:Artkeimv

"Kokon", "Dragi Tomase", "Svi pričaju o vremenu", samo su neki od filmova koje će publika imati priliku da vidi u okviru predstojećeg festivala GoetheFEST.

Novo, 11. izdanje filmskog festivala GoetheFEST biće održano od 8. do 11. decembra u Kulturnom centru Beograda pod sloganom „Ljubav je nezaustavljiva„. Publici će festival, u organizaciji Goethe-Instituta i Kulturnog Centra Beograda, i podršku ambasade SR Nemačke, predstaviti sedam novih nemačkih ostvarenja, saopštili su organizatori.

– U ovim teškim vremenima filmovi mogu da budu važniji nego ikad, jer otvaraju prostore za drugačije životne realnosti i osvetljavaju i kritične teme, daju glas onim ljudima čije prisustvo u našim društvima često ni ne primećujemo. Međutim, filmovi su i poezija. Lojalnost i izdaja, ljubav i smrt, snovi, prijateljstvo, domovina, prošlost i budućnost. Ovi filmovi pokazuju šta pokreće ljude u celoj Nemačkoj – reči su Franka Baumana, direktora Goethe-Instituta Beograd, dok je Sunčica Šido, koordinatorka programa kulture Goethe-Instituta i selektorka, objasnila a će festival „provesti publiku kroz različita razdoblja nemačke istorije do današnjice“:

– Češće nego ranije iz ženskog ugla. Ovog puta je u programu zastupljena gotovo polovina rediteljki, dok se reditelji u svojim filmovima bave često eksplicitno feminističkim temama.

Filmski festival GoetheFEST Foto:Promo/GoetheFEST

Festival 8. decembra u 20 časova otvara film reditelja Andreasa Klajnerta „Dragi Tomase“. Posredi je omaž Tomasu Brašu, uzbudljivoj stvaralačkoj ličnosti na umetničkoj mapi Istočne i Zapadne Nemačke, anarhisti koji je provocirao društvo, a koad nas je, nažalost, nedovoljno poznat.

Dan kasnije na programu su dva filma – „Kokon“ Leoni Kripendorf (zajednička projekcija Merlinka festivala i GoetheFEST-a i to u Domu omladine), kompleksno ostvarenje o vrelom letu 2018. u Krojcbergu i prvim ljubavnim, pride istopolnim iskustvima četrnaestoogodišnje Lore; a zatim i „Jok“ Ditera Brigemana koji, kako je objasnio reditelj, u 15 scena života jednog para, inače urbanih, obrazovanih i liberalnih levičara.

Jok Foto:Alex Sass, FlareFilm

Već 10. decembra publika će biti u prilici da vidi film „Svi pričaju o vremenu“, feminističku tragikomediju, društvenu dramu o identitetu, poreklu i domu formiranu oko žena različitih generacija, obrazovanja i stilova života, što je inače debitantsko ostvarenje i diplomski rad Anike Pinske na Nemačkoj akademiji za film i televiziju u Berlinu. Sledi film „Rabije Kurnaz protiv Džordža Buša“, koji je srpsku premijeru imao na Paliću letos, a nedavno beogradsku na Slobodnoj zoni, gde reditelj Andreas Drezen tvori politički triler i topao portret temperamentne majke koja se bori za sina mučenog u Gvantanamu zbog sumnje na terorizam.

Poslednjeg dana festivala, 10. decembra biće prikazan film rediteljke Nikolet Krebic „AEIOU“ s porukom da je ljubav kao sila prirode nezaustavljiva, jer donosi ljubavnu priču između šezdesetogodišnje Ane (Sofi Rojs) i momka od 17 godina (Milan Harms).

Za kraj će biti emitovan debitantski film Olivera Kraha „Devojke iz ruševina: Priča Šarlote Šuman“, koji govori o emancipaciji žena i seksualnoj revoluciji u posleratnoj Nemačkoj.

Osim u Beogradu, GoetheFEST će biti održan u Nišu, u Sinepleksu od 10. do 13. decembra, i od 19. do 22. decembra u Kulturnom centru Novog Sada.

Bonus video: Otvaranje Festivala autorskog filma

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Ostavi prvi komentar