Foto: Goran Srdanov/Nova.rs

Odbor za kulturu i informisanje Narodne skupštine u načelu je prihvatio Predlog budžeta za 2023. godinu u razdelu kulture, koji iznosi 14.070.101.000 dinara, i predložio Narodnoj skupštini na usvajanje.

Na sednici odbora deset poslanika je glasalo za predlog, a pet je bilo protiv.

Državni sekretar Miodrag Ivanović, predstavljajući predlog budžeta, istakao je da je obezbeđeno stabilno finansiranje ustanova kulture čiji je osnivač Republika Srbija, kao i da je stvorena osnova za sveobuhvatnu podršku putem projektnog finansiranja mnogim ustanovama kulture i pojedincima.

Ivanović je ukazao da su planiranim budžetom znatno poboljšane mogućnosti za jačanje međunarodne saradnje u oblasti kulture i uspešno predstavljanje naših ustanova i umetnika širom sveta. Ivanović je napomenuo da učešće budžeta za kulturu u ukupnom budžetu države, a sa uračunatim preostalim nepovučenim sredstvima kredita od 1,8 milijardi dinara, za obnovu infrastrukture u kulturi, iznosi jedan odsto u odnosu na poreske prihode države.

Predviđena je podrška radu ustanova u oblasti zaštite i očuvanja kulturnog nasleđa i to za 12,3 odsto više nego u rebalansu budžeta za 2022. godinu, kao i podrška radu ustanova kulture u oblasti savremenog stvaralaštva i to 15,47 odsto više nego u rebalansu budžeta za 2022. godinu.

Ivanović je ukazao da se među prioritetima ubraja podrška unapređenju kapaciteta kulturnog sektora na lokalnom nivou kroz konkurs Gradovi u fokusu, za šta su u 2023. godini planirana sredstva od 349,5 miliona dinara, kao i kroz program „Prestonica kulture Srbije“, za koji je u budžetu za 2023. godinu planirano 300 miliona dinara, gde je po uzoru na projekat „Evropska prestonica kulture“,

izabran grad Čačak za nacionalnu prestonicu 2023. godinu, a za 2024 godinu je izabran grad Užice. On je ukazao da su uvećena sredstva opredeljena za zaštitu kulturnog nasleđa, gde se omogućava kontinuirana podrška  zaštiti, prezentaciji i promociji kulturnog nasleđa Republike Srbije na svim nivoima i pruža kontinuirana podrška obnovi Manastira Hilandar, delatnosti Matice srpske i mnogim drugim.

U oblasti zaštite kulturnog nasleđa posebno je značajan početak radova u okviru Memorijalnog centra “Staro sajmište”, a za obnovu Centralne kule u 2023. godini predviđeno je 336 miliona dinara. Ivanović je istakao da će u 2023. godini biti podržana dva trogodišnja kapitalna projekta – „Istraživanje, zaštita i prezentacija arheološkog nalazišta Belo brdo u Vinči”, za šta je u narednoj godini predviđeno 271.000.000. dinara i „Konzervacija, restauracija i prezentacija arheološkog nalazišta Caričin Grad u opštini Lebane”, za šta je predviđeno 56.436.000 dinara.

PROČITAJTE JOŠ

Prema njegovim rečima, nastavlja se podrška i filmskoj umetnosti i ostalom audiovizuelnom stvaralaštvu u 2023. godini, za podsticaje investitorima da se u Srbiji proizvodi audio-vizuelna dela u budžetu Ministarstva kulture planirana su značajna izdvajanja za ovu namenu od 1,8 milijardi dinara.

Kako je istakao, predviđena su i sredstva za jačanje kulturne produkcije i umetničkog stvaralaštva, kao i finansiranje vršenja poverenih poslova reprezentativnih udruženja u kulturi.

Nakon toga je usledila rasprava, a poslanica Srpske napredne stranke Nataša Jovanović je rekla da njena stranka apsolutno prihvata predlog budžeta za kulturu izdvojivši, između ostalog, kao bitne brigu za manastir Hilandar i arheološko nalazište Caričin Grad.

Jovanović je istakla da „mnogo raduje“ što će Čačak tokom 2023. godine biti nacionalna prestonica kulture  i što je budžet podstrek drugim jedinicama lokalne samouprava da kroz konkurse predlože svoje projekte i dobiju značajna sredstva, jer „mogućnosti ima“.

Poslanica Stranke slobode i pravde Danijela Grujić je izrazila nezadovoljstvo predloženim budžetskim rešenjem zbog „skromnog izdvajanja za kulturu“ koje iznosi 0,87 posto, ili po njenoj računici 0.51 posto.

Prema njenim rečima, pristojno izdvajanje bi bilo dva posto „koje bi našu kulturu podstaklo da se oporavi od ovako skromnih izdvajanja“. U raspravi su predlog budžeta podržali i poslanici SNS-a Nataša Tasić Knežević i Milorad Bojović, koji je naglasio da to „nije samo prosti zbir cifara – važan je koncept, a to vidimo“.

Poslanica Dveri Tamara Milenković Kerković je rekla da neće podržati predlog jer predstavlja smanjenje u odnosu na početnu projekciju sa 1,1 na 0,88 posto. Poslanik Aleksandar Jovanović iz Moramo – zajedno je ocenio da je „bedno je jadno da društvo i država za svoju kulturu izdvaja u promilima“ i dodao da budžet mora biti veći – dva posto.

Poslanik Stranke pravde i pomirenja Jahja Ferhatović je rekao da će oni podržati budžet za kulturu iako nisu oduševljeni procentom, imajući u vidu okolnosti u kojma se nalazi država, izrazivši očekivanje da će biti veći u narednom periodu Predsednik Odbora Siniša Kovačević je ocenio da je predlog za kulturu „koncetualno vrlo pristojan, dobar budžet“, ali da je „cifra uvredljiva“, podsetivši da „mala Crna Gora zakonom reguliše dva posto budžeta za kulturu“.

BONUS VIDEO: Irena Popović Dragović, autorka opere „Deca“: Ispunjena sam osećanjem čiste sreće

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Ostavi prvi komentar