Premijera, film Da li ste videli ovu ženu, Festival autorskog filma
Foto: Tanja Drobnjak

Srpska ostvarenja "Da li ste videli ovu ženu" Dušana Zorića i Matije Gluščevića i "Kristina" Nikole Spasića premijerno su sinoć prikazana pred ovdašnjom publikom u okviru drugog dana Festivala autorskog filma.

Filmovi „Da li ste videli ovu ženu“ i „Kristina“ prikazani su na 28. FAF-u pred prepunim salama Mts dvorane i Doma omladine, saopštili su organizatori festivala.

Obe projekcije obeležilo je i prisustvo autorskih ekipa oba ostvarenja. Koreditelj filma „Da li ste videli ovu ženu“ Matija Gluščević kazao je kako je to „savršen način da se počne subotnja noć“, dok je Dušan Zorić pozdravio je publiku rekavši:

– Nedavno smo bili na jednom festivalu u Francuskoj i neko iz publike je posle projekcije filma rekao da mu je u isto vreme bilo i prelepo i užasno. Nadam da će malo od toga da dođe i do vas večeras.

Premijera, film Da li ste videli ovu ženu, Festival autorskog filma
Reditelji filma Da li ste videli ovu ženu Foto: Tanja Drobnjak

Podsetimo, film „Da li ste videli ovu ženu“ svetsku premijeru imao je na letošnjem Venecijanskom festivalu, a glumica koja igra glavnu ulogu u ovom ostvarenju Ksenija Marinković imala je čast da u petak uveče zvanično otvori 28. Festival autorskog filma.

Uoči projekcije filma „Kristina“ reditelj Nikola Spasić pohvalio se publici da se ovo ostvarenje trenutno prikazuje na tri festivala paralelno – FAF-u, Filmskom festivalu u Torinu i na Festivalu Lanzarote u Španiji, dodavši:

Premijera, film Kristina, Festival autorskog filma
Ekipa filma Kristina Foto: Tanja Drobnjak

– Najdraža mi je domaća premijera. Veoma sam uzbuđen i voleo bih da publika da šansu filmu i mislim da se neće razočarati time što će dobiti.

Protagonistkinja filma, koji je letos u Marseju dobio Gran pri, a nedavno nagrađen i u Sevilji, Kristina Milosavljević je pred projekciju istakla kako se nada da će poruka koju ostvarenje nosi ostati u glavama ljudi i „da će da se promeni mišljenje o ljudima koji su drugačiji“.

Premijera, film Kristina, Festival autorskog filma
Kristina Milosavljević Foto: Tanja Drobnjak

Festival autorskog filma (FAF) traje do 2. decembra, a večeras će u 19 časova slavni ruski sineasta Aleksandar Sokurov biti ovenčan, kao prvi stranac, nagradom za životno delo „Pogled u svet: Vojislav Vučinić“ u Maršalovom salonu u mts Dvorani, dok će sutra, takođe u 19 sati u Velikoj sali ove dvorane biti prikazan rediteljev film „Bajka“.

Bonus video: Otvaranje FAF-a

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Ostavi prvi komentar