Foto: Željko Jovanović/Narodno pozorište

"Turandot", poslednja opera slavnog italijanskog kompozitora Đakoma Pučinija uskoro će, posle skoro pola veka od poslednje postavke, ponovo postati sastavni deo redovnog repertoara Velike scene Narodnog pozorišta u Beogradu i Opere i teatra Madlenianum u režiji Marija Pavla del Monaka i pod dirigentskom upravom Stefana Romanija /Đorđa Pavlovića.

Predstava će imati dve ravnopravne premijere, u Narodnom pozorištu biće održana 23. decembra (19.30), a u „Madlenijanumu“ nedelju dana kasnije, 30. decembra.

„Turandot“ je poslednja Pučinijeva opera koju, iscrpljen teškom bolešću i smrću 1924, nije završio, već je to, dve godine kasnije, uradio kompozitor Franko Alfano.

Foto: Željko Jovanović/Narodno pozorište

U želji da se odmakne od verizma, Pučini je posegnuo za nemačkom obradom legende o okrutnoj kineskoj princezi Turandot, koju je pre toga obradio italijanski pisac Karlo Goci, dok se ishodišna priča temelji na starom persijskom epu iz 12. veka.

Foto: Narodno pozorište

U jeku priprema Mario Pavle del Monako kaže:

– Sama činjenica da se Turandot nije izvodila u Beogradu skoro pola veka, povlači veliku odgovornost svih koji su deo ove produkcije, ali moram da priznam da upravo ta činjenica predstavlja za mene posebnu čast i simbol je jednog poverenja koje sigurno nećemo izneveriti. Štaviše, ubeđen sam da će nas to još više i motivisati da na repertoar vratimo ovakav značajan naslov. Publika može da očekuje jedan sveobuhvatni, bezvremeni stilski pristup, prepun fantastičnih kostima, scenografski protkan fluidnim i višenamenskim scenskim elementima.

Mario Pavle del Monako Foto: Miloš Lužanin

Scenografiju i kostime kreira Vilijam Orlandi, a u autorskom timu nalaze se i Volfgang fon Zoubek ,(dizajner svetla), Miloš Kecman (koreograf), Frančesko Bonati (asistent kostimografa), Edit Makedonska/ Vesna Janssens (koncertmajstor), Đorđe Stanković (šef Hora), Ivana Dragutinović Maričić (stručni saradnik)…Nastupaju solisti, hor i orkestar Narodnog pozorišta u Beogradu.

Poslednju inscenaciju ove opere u Narodnom pozorištu u Beogradu uradio je Jovan Putnik, a premijera je održana 17. oktobra 1975. godine.

Bonus video: Irena Popović Dragović, autorka opere „Deca“

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Ostavi prvi komentar