Foto: Stephen Chung / Alamy / Alamy / Profimedia

Portret kraljice Elizabete II, čuveni rad Endija Vorhola prodat je za 853.000 dolara na aukciji u Torontu koju je organizovala kuća "Heffel".

Jedan od printova iz serijala „Kraljice koje vladaju“, portret kraljice Elizabete je baziran na fotografijama snimljenim tokom proslave Srebrnog jubileja njene vladavine 1977. godine, na kojima ona ima dijademu u kosi i ogrlicu.

Prvobitna procena za koju se pretpostavljalo da će dostići ova slika bila je suma od 373.000 dolara. Na kraju, portret je pripao kupcu koju je ponudio najvišu cenu putem telefona, piše „Theartnewspaper“.

Četiri Vorholova portreta bila su izložena u Vindzoru, na izložbi 2012. godine, a zanimljivo je da je Vorhol uglavnom radio portrete filmskih i pop zvezda, dok je portret kraljice Elizabete bio izuzetak.

Foto: Barry King / Alamy / Alamy / Profimedia

Godine 1985. Vorhol je predstavio seriju svilenih portreta pod nazivom „Kraljice koje vladaju“ (Reigning Queens) na kojima je prikazao četiri vladarke – Elizabetu II, Beatris od Holandije, Ntombi Tvalu od Svazilenda i Margaretu II od Holandije. Portret monarha Ujedinjenog kraljevstva i Komonvelta ipak je najpoznatiji.

Endi Vorhol Foto: Raymond Mahut / AFP / Profimedia

Originalni portfolio sastoji se od 16 grafika, po četiri slike svake od četiri vladarke. Radovi su zasnovani na zvaničnim ili medijskim fotografijama monarha. Svaki otisak jeste ista fotografija, ali se razlikuju po boji. Vorhol je počeo da radi u ovom stilu sredinom 1970-ih. Na mnogim njegovim ženskim portretima, kao što je ova ili čuvena Merlin Monro, raznobojne površine i sugestija šminke pojačavaju glamur i ženstvenost subjekata. Reigning Queens je prvi put prikazana u Leo Kasteli galeriji u Njujorku u septembru 1985. godine. Vorhol je bio veoma uznemiren zbog izložbe i u svojim dnevnicima je napisao:

– Mrzim Džordža Maldera što izlažem u Americi. Trebalo je da ova serija bude prikazana samo u Evropi – niko ovde ne mari za monarhe i dobiću loše ocene.

Bio je u pravu. Većina kritičara je njegove radove ocenila kao kič. Prošle godine četiri slike kraljice Elizabete II procenjene su na od 800.000 do milion dolara.

Bonus video: Portret Merilin Monro Endija Vorhola prodat za rekordnu sumu na aukciji u Njujorku

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Ostavi prvi komentar