Milorad Stajcic - Feng Shui Foto:promo

Jedna od najvažnijih smotri u oblasti savremene umetnosti Art Market Budapest počinje sutra u Balna centru u Budimpešti, a na 11. izdanju ove manifestacije, koje će trajati do 9. oktobra, predstaviće se i brojni srpski umetnici i galerije.

Manifestaciju „Most Srbija“ u okviru Međunarodnog sajma umetnosti Art Market Budapest otvoriće 5. oktobra, s početkom od 18 sati, potpredsednica Vlade i ministarka kulture i informisanja Republike Srbije Maja Gojković.

Foto:promo

U okviru „Mosta Srbije“, na vodećem događaju iz oblasti savremene umetnosti u regionu Art Market Budapest, predstaviće se osam umetničkih galerija iz Beograda, Novog Sada i Kragujevca i to: Bel Art, X VITAMIN, ŠTAB, Rima, Novembar, B2, Monolog i Sanjaj.

Osim galerija biće predstavljena i dva umetnička projekta, muzejski kvart, izložba savremene srpske fotografije, a biće održana i predavanja, tribine, performansi

Svetskoj javnosti kroz nastup ovdašnjih galerija predstaviće se umetnici: Đorđe Ivačković, Ana Vrtačnik, Andrea Ivanović Jakšić, Uroš Đurić, Joškin Šiljan, Milija Čpajak, Srđan Đile Marković, Veljko Vujačić, Mića Stajčić, Nikola Marković, Nina Ivanović…

Joskin Siljan galerija STAB Foto:promo

Izložba radova iz kolekcija Fondacije Mira Brtka iz Beograda i muzeja Q Contemporary iz Budimpešte pod nazivom „Svet Mire Brtke“ biće otvorena u četvrtak u prostoru Q Contemporary, kada će biti održana i konferencija „Srbija u fokusu“, na kojoj će govoriti Maja Kolarić, Aleksandra Lazar, Gunar Kvaran, Vesna Latinović, uz moderiranje Ksenije Marinković. Dan kasnije, u petak Marina Marković će izvesti performans „The Arrangment“.

Mira Brtka-Forme Foto:promo

Tokom manifestacije će biti prikazan i izbor iz privatne umetničke kolekcije Nenada M. Kostića u Studiu Gabor M. Szoke (čine je dela Stojana Ćelića, Vuka Ćuka, Radomira Damjanovića Damjana, Lidije Delić, Marine Marković, Dušana Otaševića, Nemanje Nikolića i Pavla Sibinovića), potom u galeriji Mađar Muhilji biće postavljena izložba „Umetnost bez granice“ umetnika iz Vojvodine, koji žive i stvaraju u Mađarskoj.

Nina Ivanovic galerija Novembar Foto:promo

Takođe, biće predstavljen i projekat „Fotografija posle fotografije“, čija je kustoskinja Aleksandra Lazar, direktorka Asocijacije umetničkih galerija Srbije, realizatora projekta „Most Srbija“, s delima Mije Ćuk, Srđana Veljovića i Marije Ćalić.

Bonus video: Izložba Ervina Vurma u MSUB

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Ostavi prvi komentar