Foto: Damir Dervišagić

Četrnaesto izdanje Međunarodnog festivala queer filma Merlinka svečano je otvoreno u četvrtak, 8. decembra u Domu omladine Beograda. Pred zvaničnu ceremoniju otvorena je i izložba "Kvir Evropa", u okviru koje 28 umetnika iz 13 evropskih zemalja predstavlja svoje radove. Izložbu čini 56 fotografija koje prikazuju realnost LGBT egzistencije u Evropi.

Predrag Azdejković, direktor festivala Merlinka, osvrnuo se na posebno značajne segmente ovogodišnjeg programa:

– Istakao bih kratke filmove, zato što oni ostanu ignorisani pored velikih festivalskih i holivudskih hitova. Imamo veliki broj kratkih filmova koji su dobili brojne nagrade po festivalima i obrađuju veoma važne i aktivističke, političke i životne teme izazivajući ogromne emocije u 15-20 minuta. Jako mi je drago da imamo i domaće filmove, jer je važno snimati domaća ostvarenja koja se bave LGBT temama i populacijom.

Foto: Damir Dervišagić

Na svečanom otvaranju nastupio je Siniša Radin, solista opere Narodnog pozorišta u Beogradu. O odabiru repertoara Radin je rekao:

– Pesma „Nature Boy“ mi je došla sama od sebe kada sam pomislio na otvaranje, pre svega jer je lepa tematika – o dečaku koji je rekao bitnu stvar, da je najvažnije na svetu voleti i biti voljen. Kao otvaranje filma „Mulen Ruž“ je popularna u LGBT populaciji i meni je jako draga. Što se tiče „Boemske rapsodije“, to je remek delo i rokenrola i popularne muzike, a naravno ima i simboliku zbog Fredija Merkjurija.

Publici se obratila nemačka rediteljka Aleksandra Odić, koja je zvanično otvorila Merlinku:

Foto: Damir Dervišagić

– Ovo je stvarno poseban festival, poseban u svojoj misiji, hrabrosti i istrajnosti. Mislim da je stvarno hrabro promovisati filmove sa queer temama. Jako je hrabro biti aktivan i ukazati na diskriminacije i na marginalizaciju u društvu, u našem globalnom selu.

Festival je otvorio francuski film „Peter von Kant“ u režiji Francois Ozon, sa Izabelom Ađani, Denisom Menošetom i Kalilom Ben Garbiom u glavnim ulogama. Film je premijerno prikazan na ovogodišnjem Berlinalu, gde je bio nominovan za Zlatnog medveda. U pitanju je adaptacija nemačkog filma „Gorke suze Petre von Kant“ iz 1972. godine, reditelja Rajnera Vernera Fasbindera.

Foto: Damir Dervišagić

Peter von Kant (Denis Menošet) je uspešni i poznati reditelj koji živi sa svojim asistentom Karlom, koga voli da maltretira i ponižava. Preko velike glumice Sidonie (Izabela Ađani) upoznaje i zaljubljuje se u Amira (Kalil Ben Garbia), siromašnog i zgodnog mladića.

Tokom četiri dana Merlinka festivala na repertoaru je preko 80 igranih, dokumentarnih i kratkih filmova, među kojima su još i izraelski „Zabrinuti građanin“ Idana Haguela koji je premijerno prikazan na ovogodišnjem Berlinalu, iranski „Drugo ja“ Amira Tavakolija, austrijski „Ajsmajer“ Davida Vagnera nagrađen u Veneciji, portugalski „Varljiva svetlost“ Žoa Pedra Rodrigeša premijerno prikazan u Kanu, odlično ocenjeni holivudski romkom „Burazeri“ Nikolasa Stolera (Preboleti Saru Maršal, Samo ga dovedi, Loše komšije…), kanadski dokumentarac „Agnes u kadru“ Čejsa Džointa nagrađen na Sandens festivalu i mnogi drugi.

Program festivala Merlinka će biti prikazan i u Kulturnom centru Novog Sada od 9. do 12. decembra.

Bonus video: Nastup „Fantomki“ na Merlinka festivalu

Komentari

Svi komentari (0)