Desanka Maksimović, Foto: Printscreen/Youtube /Filmske novosti

Nagradu "Desanka Maksimović" za ukupan doprinos srpskoj poeziji, koju dodeljuje istoimena Zadužbina iz Beograda, za 2021. osvojio je pesnik, kritičar i prevodilac Saša Radojčić, saopštila je direkcija te nagrade.

Stručni žiri u sastavu: Tanja Kragujević, Vladimir Kopicl, Slobodan Zubanović, Sonja Veselinović i Svetlana Šeatović (predsednik), doneo je jednoglasnu odluku o pobedniku.

Nagrada „Desanka Maksimović“ dodeljuje se za ukupan doprinos srpskoj poeziji, a Saša Radojčić je „autentičnim pesničkim opusom uspešno sintetizovao filozofska znanja, sveopštu eruduciju i jednostavnost pesničkog izraza“, navodi se u obrazloženju žirija i dodaje da autor predstavlja liniju srpske poezije „usmerene na tradiciju pesništva, sofisticiran iskaz i originalnost oslonjenu na lično iskustvo“.

Saša Radojčić (1963), rođen u Somboru, diplomirao je i doktorirao na Filozofskom fakultetu u Beogradu, a redovni je profesor na Fakultetu likovnih umetnosti.

Objavio je osam zbirki pesama: „Uzalud snovi“ (1985), „Kamerna muzika“ (1991), „Amerika i druge pesme“ (1994), „Elegije, nokturna, etide“ (2001), „Četiri godišnja doba“ (2004), „Cyber zen“ (2013), „Duge i kratke pesme“ (2015), „To mora da sam takođe ja“ (2020), kao i pet knjiga kritika i ogleda i isto toliko teorijskih knjiga o filozofiji umetnosti i pesništvu, a sa nemačkog je preveo 11 filozofskih i teorijskih dela mnogih velikih autora.

Za poeziju je već dobio priznanja: „Branko Ćopić“, „Ðura Jakšić“, „Venac Laze Kostića“, „Lenkin prsten“, Zmajevu, kao i Disovu nagradu za celokupno pesničko delo.  Takođe, i nagradu “Milan Bogdanović” za književnu kritiku.

Nagrada „Desanka Maksimović“ biće dodeljena 17. maja, o čemu će Zadužbina naknadno obavestiti javnost.