Foto: Grad Zrenjanin/zrenjanin.rs

U Zrenjaninu je danas otkivena obnovljena bista slikara Uroša Predića (1857-1953) i najavljena izgradnja spomen-kuće u njegovom rodnom mestu, Orlovatu.

Bista u Aleji Velikana u Karađorđevom parku je otkrivena na godišnjicu rođenja Predića, jednog od najpoznatijih slikara sa više od 1.700 radova. Bistu su otkrili gradonačelnik Zrenjanina Simo Salapura i predsednik tamošnjeg Rotari kluba Božidar Đurica koji je rekao da je Predić jedan od simbola Zrenjanina i okoline.

Đurica je rekao da je Predić zaslužio da se nađe u Aleji velikana i naveo da je bista 2007. odneta, ili nestala i da je postament oštećen. On je dodao da je Rotari klub pokrenuo inicijativu da se napravi nova bista i postament obnovi, a da je obezbedio i novac.

Gradonačelnik Salapura je rekao da je Grad pripremio građevinsku dozvolu i projektno–tehničku dokumentaciju za izgradnju spomen–kuće u Orlovatu. Reč je o kući površine 400 kvadrata i Salapura je dodao da će od viših instanci vlasti tražiti da sledeće godine počne realizacija projekta

Bonus video: Mrđan Bajić na otvaranju svoje izložbe

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Ostavi prvi komentar