Srđan Karanović Foto: Vesna Lalić/Nova.rs

Autobiografija „Sam o sebi“ reditelja Srđana Điđe Karanovića, tvorca kultne serije „Grlom u jagode“, filmova „Petrijin venac“, „Nešto između“, „Virdžina“, „Besa“ i mnogih drugih po kojima se prepoznaje jugoslovenska i srpska kinematografija, može se naći u svim boljim knjižarama, osim u knjižarama Laguna i Delfi.

Tako piše na Fejsbuk stranici izdavačke kuće Geopoetika koja je objavila ovu knjigu i na čijem predstavljanju je najavljeno da se ona može naći u svim boljim knjižarama. U novom obaveštenju Geopoetike pod naslovom gde se (ne) može kupiti knjiga „Sam o sebi“ sada stoji da se razlozi zbog kojih je nema u pomenutim knjižarama tiču “profesionalnih odnosa isključivo između izdavačke kuće Laguna i Srđana Karanovića”. Nemaju nikakve veze sa knjigom, niti sa Geopoetikom. Ova kuća navodi i da “ni na koji način nije mogla da utiče na odluku Lagune”. O čemu se zapravo radi?

Srđan Karanović Foto: Vesna Lalić/Nova.rs

Srđan Karanović pretpostavlja da je to lična “osveta” Lagune jer je ovu kuću pre nekoliko godina tužio zbog zloupotrebe prevoda njegovog dede Mihaila Đorđevića, poznatog prevodioca i jednog od osnivača Udruženja književnih prevodilaca Srbije.

S druge strane, direktor Lagune Dejan Papić tvrdi da njih Karanovićeva knjiga ne zanima jer nije na njihovom nivou kao i da on tome ne odlučuje.

– Nas ta knjiga ne zanima i to je procena nekog ko se bavi nabavkom, ja se time ne bavim i nisam prava osoba za to pitanje. Nas zanimaju knjige koje su na određenom nivou za naše knjižare – kazao je za „Danas“ Dejan Papić. Upitan znači li to onda da Karanovićeva knjiga nije na nivou, Papić odgovora da nije na njemu o tome da odlučuje nego na službama koje se u Laguni bave nabavkom knjiga. Druge službe Lagune međutim u vezi sa ovim pitanjem nisu želele da se oglašavaju, a Srđan Karanović kaže za Danas da sudski proces koji je u toku on u ovom trenutku ne želi da komentariše, kao i da njemu sve ovo deluje kao najneobičniji oblik cenzure.

Dejan Papić Foto:Vesna Lalić/Nova.rs

– Eventualna distribucija i prodaja moje knjige “Sam o sebi” s tim sudskim procesom ne bi trebalo da ima nikakve veze, pogotovu ne profesionalne. Mislim da ta “osveta” najviše šteti čitaocima koji bi možda želeli da nabave tu knjigu na teritoriji Republike Srbije, Geopoetici i najmanje meni lično. Takav gest shvatam kao najneobičniji oblik cenzure koja u našoj zemlji zvanično ne postoji. S Lagunom nikada nisam imao nikakve poslovne veze, niti poznajem vlasnika ili urednike – izjavio je Srđan Karanović za „Danas“.

Ceo tekst možete pročitati na Danasu.

Bonus video: Promocija knjige Rajka Grlića

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Ostavi prvi komentar