Frano Yehuda Kolonomos Martinčević Foto: Promo

U organizaciji Beogradske nadbiskupije i po pozivu monsinjora Stanislava Hočevara u Beogradu će 29. januara u katedralnoj crkvi Uznesenja Blažene Djevice Marije u Zemunu, nastupiti umetnik na orguljama Frano Yehud Kolonomos Martinčević.

Umetnik iz Bosne i Hercegovine nastupiće u programu pod nazivom „Jevrejska kultura i tradicija u povijesti evropske muzike“

Glavna misao vodilja ovoga repertoara, je dovesti slušaoca, kroz snažnu i duboku ekspresiju orguljskih tonova u osećaj emotivnog doživljaja drame našeg aktuelnog vremena i njegovih apokaliptičnih naznaka.

Izborom autora, kroz istorijski presek, umetnik – orgulja pravi sintezu različitih muzičkih epoha i kompozitora, od rane renesanse, preko baroka te ranog i kasnog romantizma, sve do ekstaze modernog muzičkog izraza ranog ekspresionizma u evropskoj muzici.

Kolonomos Martinčević se istakao i svojim pedagoškim radom, kako u Norveškoj tako i u rodnoj Bosni i Hercegovini, gde je u više navrata radio kao univerzitetski pedagog.

Kao krunu njegove bogate karijere, s više od hiljadu nastupa u tridesetak zemalja i 11 snimljenih nosača tona za svetske diskografske kuće kao što su Naxos, Arc Music iz Londona, Musikkloften iz Osla, Croatia Records i bivšeg Jugotona, Kolonomos Martinčević je magistrirao solo orgulje na Muzičkoj akademiji Sveučilišta u Zagrebu, gđe je diplomirao 2021. godine u klasi profesora Maria Penzara.

Bonus video: Flavio Rigonat, osnivač i vlasnik izdavačke kuće „LOM“

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Učestvuj u diskusiji ili pročitaj komentare