Foto: Promo

Glavna nagrada 59. Oktobarskog salona pripala je radu "Crvena, da te nema, trebalo bi te izmisliti” Milice Rakić, dok je počasnu dobio Želimir Žilnik, saopštio je Kulturni centar Beograda (KCB).

Žilniku se počasna nagrada dodeljuje „kao posebno priznanje za umetničku praksu priznatu i relevantnu na nacionalnom i međunarodnom nivou, koja je jednako relevantna i za nove generacije umetnika, a i za konceptualni okvir ovogodišnjeg salona“, saopštio je KCB.

„Dodelom počasne nagrade, žiri želi posebno da naglasi značaj angažovanih umetničkih praksi ovog autora i filmskog reditelja koje prevazilaze ograničenja i pomeraju granice jezika pokretnih slika“, ističe se u odluci žirija.

Glavna nagrada Oktobarskog salona pripala je kratkom filmu Milice Rakić koji se bavi „istorijskim činjenicama i pričama koje se, bez obzira na svoj lokalni kontekst, dotiču i pitanja kao što su ženska prava, rodna pitanja, učešće i vidljivost žena u javnom životu“.

„Narativ i sadržaj rada, zajedno sa njegovom postavkom u Legatu Vojislava M. Jovanovića Maramba, predstavljaju jednu savršeno zaokruženu kontekstualnu celinu“, ocenili su članovi žirija Lorenco Balbi, Jan Ševalije, Alenka Gregorič, Biljana Tomić i Siniša Ilić.

Žiri je Specijalnu nagradu dodelio Sanji Anđelković za rad „Pogledaj gore! Ja nisam krošnja – ja sam glasnik!“, „kako bi pružio podršku umetničkim istraživanjima i doprinosu koji daju umetnici mlađe generacije“, kaže se u saopštenju.

„Specijalna nagrada se dodeljuje ovom radu koji preispituje umetničke pozicije unutar sistema roda, društveno-političkih uloga i traumatskih trenutaka iz sopstvene prošlosti“, ocenio je žiri.

Poseban pomen pripao je radu Antonija Grgića „Hoće li i dalje ostati u dalekoj budućnosti’ koji je realizovan zajedno sa performerkom Joanom Knežević kao autorkom performansa.

Bonus video: Izložba Andreja Josifovskog

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Učestvuj u diskusiji ili pročitaj komentare