Prateći programi uz izložbu "Na staklenom putu - tehnologija stakla, Muzej nauke i tehnike
Foto: Muzej nauke i tehnike

U okviru izložbe „Na staklenom putu - tehnologija stakla“, Muzej nauke i tehnike priprema bogate prateće programe.

Trodnevna radionice izrade vitraža počinje danas i vodi je Aleksandra Stanišić, iz ateljea „Stanišić“, najstarije radionice za izradu vitraža u Srbiji. Podsećamo da će biti izrađen vitraž većeg formata koji će biti poklonjen specijalnoj školi „Radivoj Popović“ iz Zemuna.

Prateći programi uz izložbu
Foto: Muzej nauke i tehnike

Nakon toga sledi radionica konzervacije i restauracije stakla namenjena stručnoj javnosti, koja će se održati od 6. do 10. decembra od 11 do 18 časova. Iako je ovaj program namenjen muzejskim i stručnjacima iz oblasti zaštite kulturnog nasleđa, posetioci će moći da prisustvuju kao posmatrači. Radionice će voditi konzeravatorke Maja Živković, Narodni muzej Srbije i Dragana Išljamović, Narodni muzej Niš.

Nedelja „murano“ stakla biće održana od 13. do 19. decembra, u periodu od 12 do 18 časova. Posetioci će u Muzeju nauke i tehnike biti u prilici da posmatraju proces izrade figura od „murano stakla“, koje stvara Irena Bursać.

Prof. Michele Zampedri, iz ateljea „Artigianato Muranese“ (Murano, Italija) za proizvodnju umetničkih predmeta od „murano“ stakla, održaće predavanje „Murano – Vetro – Venecija – paralelne sudbine“, u petak, 16. decembra 2022. godine, u 16 časova. Ulaz je slobodan.

Bonus video: Prvi Muzej slatkiša u Evropi otvoren u Beogradu

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Ostavi prvi komentar