Foto:Promo

Traume, ropstvo, istorija i ljudska prava, neke su od tema koje obrađuju romani koji su obeležili 2022. godinu u izboru "Njujork tajmsa".

Američki dnevnik „Njujork tajms“ objavio je tradicionalnu listu najboljih knjiga u protekloj godini. Među pobedničkim romanima koje predstavljamo su i oni koji vode čitaoce u središta uma, kao i u daleke naučnofantastične distopije.

„The Candy House“, Jennifer Egan

Ne morate da čitate Eganovu Pulicerom nagrađenu „A Visit From the Goon Squad“ da biste uskočili u ovaj dugoočekivani nastavak. Ali, za nostalgične Njujorčane „Kuća slatkiša“ je kao povratak kući – iako u distopiju. Ovog puta, Eganovi likovi su na različite načine kreatori i zatvorenici univerzuma u kojem, kroz čuda tehnologije, ljudi mogu da pristupe svojoj memoriji i koriste sadržaj. Rezultat je fantastičan.

Foto:Promo

„Checkout 19“, Claire-Louise Bennett

Benet, britanska spisateljica koja živi u Irskoj, prvi put je skočila na scenu sa svojim debitantskim romanom iz 2015. „Pond“. Njena druga knjiga sadrži svu jezičku umetnost i mračnu duhovitost prve, ali je još uzbudljivija. „Checkout 19“, priča o mladoj ženi koja se zaljubila u jezik u radničkom gradu izvan Londona, ima neobično okruženje: ljudski um – briljantan, iznenađujući, čudan i veoma smešan. Sve reči koje neko može da upotrebi da opiše ovu knjigu – eksperimentalna, autofiktivna, nadrealistička – ne uspevaju da prenesu čisto zadovoljstvo.

Foto:Promo

„Demon Copperhead“, Barbara Kingsolver

Kingsolverov moćni novi roman, blisko prepričavanje „Dejvida Koperfilda“ Čarlsa Dikensa, galopira kroz probleme uključujući siromaštvo u detinjstvu, zavisnost od opijata i seosko oduzimanje imovine, iako njegov veći fokus ostaje isključivo na pitanju kako se formira svest umetnika.

Foto:Promo

„The Furrows“, Namwali Serpell

Nakon što je izgubila brata kada je imala 12 godina, jedna od protagonistkinja Serpelovog drugog romana stalno nailazi na muškarce koji liče na njega dok prolazi kroz svoju traumu. Ona ulazi u intimnu vezu sa jednim od njih, kojeg takođe proganja prošlost. Ova bogato slojevita knjiga istražuje prirodu tuge, kako ona može da rastegne ili kompresuje vreme, da preoblikuje sećanja i da nas natera da sanjamo alternativne realnosti. „Ne želim da vam kažem šta se dogodilo“, kaže narator. „Želim da vam kažem kako se osećam.“

Foto:Promo

„Trust“, Hernan Diaz

Dijaz otkriva tajne američkog bogatstva početkom 20. veka, opisujući vrtoglavi uspon njujorškog finansijera i zagonetne talente njegove supruge. Svaki od četiri dela romana, koji su ispričani iz različitih perspektiva, preusmeravaju narativ (i menjaju očekivanja čitalaca) dok odaju počast književnim titanima od Henrija Džejmsa do Horhea Luisa Borhesa. Čijoj verziji događaja možemo verovati? Dijazov fokus na priče iza priča traži mračne radnje iza kapitalizma… Uzbudljiva potraga.

Foto:Promo

„An Immense World: How Animal Senses Reveal the Hidden Realms Around Us“, Ed Yong

Pisac je sebi sigurno dao ogroman zadatak ovom knjigom – naterati ljude da izađu iz svog „čulnog mehura“ i razmotre kako životinje doživljavaju svet. Ali, ogromna poteškoća da shvatimo čula koja nemamo je podsetnik da svako od nas koristi samo deo stvarnosti.

Jong je sjajan pripovedač i ima mnogo iznenađujućih činjenica o životinjama koje će ovu knjigu pomeriti ka njenom dubokom zaključku: Širina ovog ogromnog sveta treba da nas natera da prepoznamo koliko smo zapravo mali.

Foto:Promo

„Stay True: A Memoir“, Hua Hsu

U ovim mučnim memoarima, Hsu se priseća kako je sredinom 1990-ih počeo na Berkliju kao muzički snob, brižljivo gradeći svoje ukuse i nemilosrdno procenjujući ukuse drugih. Zatim je upoznao Kena, japanskog američkog dečaka. Njihovo prijateljstvo je bilo intenzivno, ali kratko. Manje od tri godine kasnije, Ken će biti ubijen u krađi automobila…

Foto:Promo

„Strangers to Ourselves: Unsettled Minds and the Stories That Make Us“, Rachel Aviv

U ovoj bogatoj i nijansiranoj knjizi, Aviv piše o ljudima u ekstremnoj mentalnoj situaciji i problemu, počevši od sopstvenog iskustva kada joj je rečeno da ima anoreksiju sa šest godina. Ovo nije knjiga o antipsihijatriji — Aviv je previše svesna specifičnosti bilo koje situacije da bi podlegla tome. Ono što ona radi je da čuva prostor za empatiju i neizvesnost, istražujući mnoštvo priča umesto da skoči na impuls da ih objasni.

Foto:Promo

„Under the Skin: The Hidden Toll of Racism on American Lives and on the Health of Our Nation“, Linda Villarosa

Villarosina izuzetna treća knjiga elegantno prati efekte nasleđa ropstva. Počevši sa dugom ličnom istorijom njenog buđenja kada je reč o strukturalnim nejednakostima, novinarka repozicionira različite narative o rasi i medicini – rastućoj stopi smrtnosti majki crnaca; porast srčanih bolesti i hipertenzije; često ponavljana izreka da crnci odbacuju terapiju – kao dokaz rasizma u sistemu zdravstvene zaštite.

Foto:Promo

„We Don’t Know Ourselves“, Fintan O’Toole

Plodni esejista i kritičar, ovaj inventivni narativ naziva „ličnom istorijom moderne Irske“ – ambiciozan projekat, ali sa elanom. Ucrtavajući šest decenija irske istorije naspram sopstvenog života, O’Tul uspeva da spretno ilustruje zemlju u drastičnom kretanju, i uključi lukavu, samozatajnu biografiju koja njegovoj sociologiji unosi humor i patos. Bićete upućeni o sve većem sekularizmu, keltskom tigru, ljudskim pravima – ali će vas takođe divlje, burno zabavljati nadareni sagovornik na vrhuncu svojih moći.

Foto:Promo

Bonus video: Da li se svetska kriza prelila na izdavaštvo i koliko su nam knjige dostupne?

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Ostavi prvi komentar