Pele Foto: Pressens Bild / AFP / Profimedia

Najveći fudbaler koji je ikada igrao je Pele, reči su Boža Koprivice, dok u knjizi "Čuvar buvlje pijace" Peca Popović podseća da je "teško dati jedan gol kakav je dao Pele".

Pop kultura je proteklih decenija bila nezamisliva bez brazilske fudbalske legende Pelea, koji je preminuo juče u 83. godini. Bio je Pele lik u popularnim stripovima, pevao je duet s Elis Ređinom, pod dirigentskom palicom Serđa Mendeza, bio je predmet nebrojeno knjiga i dokumentaraca, igrao je u gledanim TV sapunicama, a šta tek reći o filmu „Beg u pobedu“…

Pele Foto: El Comercio / Zuma Press / Profimedia

Grupa nacističkih oficira usred Drugog svetskog rata dolazi na ideju da nacistički fudbalski tim odigra utakmicu protiv ekipe sastavljene od ratnih zarobljenika… Treba li reći da su u filmu slavnog Džona Hjustona iz 1981. godine „Beg u pobedu“, koji je bio ogroman hit na boks-ofisu, pored iskusnih glumaca Majkla Kejna i Silvestera Stalonea, igrale i fudbalske legende, Englez Bobi Mur i naravno Pele! Kada je predstavljao Hjustonov film „skromno“ je rekao:

– Ako bih sebi trebalo da dam ocenu kao glumcu bila bi to čista desetka!

I kod nas se onoliko pričalo i pisalo o Peleu…

„Možda nije nemoguće dati hiljadu golova, koliko ih je dao Pele. Ali, teško je dati jedan gol kakav je dao Pele“, na tu „staru floskulu“ podsetio je novinar, publicista i ogroman ljubitelj fudbala Peca Popović u knjizi „Čuvar buvlje pijace“, koja je objavljena proletos u izdanju „KOV-a“. Naravno, pisao je o „najlepšem golu“ koji je u karijeri dao legendarni brazilski fudbaler.

A, bilo je to marta 1961. godine kada je na Marakani Pele predriblao šest igrača i golmana Fluminensea. Popović, osim što kao strastveni zaljubljenik u fudbal piše u svojoj knjizi o Peleu, pominje i druge naše i svetske velikane „najvažnije sporedne stvari na svetu“. Jedno od poglavlja posvetio je Dragoslavu Šekularcu, a otvara ga sećanjem iz detinjstva da je „Šeki bio nagrada koju si morao da zaslužiš“ i zaključuje da „Š“ nekad „ume da bude prvo slovo fudbalske azbuke“.

Popovića je, kako se prisetio u razgovoru za naš sajt, fascinirala 1962. godina, kada je održano Svetsko prvenstvu u Čileu pominjući „duel“ Šekija i Pelea:

– Da smo u Čileu prošli polufinale, Šekularac bi bio proglašen za najboljeg fudbalera Svetskog prvenstva. A dve nedelje posle toga je bio turnir u Parizu, gde je Zvezda igrala protiv Santosa čiji je kapiten bio Pele. I znate, zašto ga volim – zato što je dan pred tu utakmicu rekao: „Sutra igram ja, a ne Pele“ – naglasio je Peca Popović, a podsećanja radi Zvezda je tad pobedila Santos s 1:0.

A uoči početka nedavno završenog Svetskog prvenstva u Kataru književnik, dramski pisac, i još jedan zagriženi ljubitelj fudbala, kojem je posvetio i knjigu „Samo bogovi mogu obećati“, Božo Koprivica pričao je za Nova.rs kako je oduvek navijao za Brazil, jer je ta zemlja „simbol fudbala“, što je pojasnio ovako:

– Između ostalog i zbog toga što je najveći fudbaler koji je ikad igrao Pele! A najbolji je fudbaler zato što je sa 17 godina osvojio Svetsko prvenstvo, i bio je među najboljima u tadašnjoj reprezentaciji Brazila. Dao je pet golova u polufinalu i u finalu, igrajući s Garinčom i ostalim velikim fudbalerima. A najbolji je i zato što je posle 12 godina, što su u fudbalu svetlosne godine, te 1970. opet bio najbolji igrač Svetskog prvenstva, kada je Brazil superiorno osvojio prvo mesto u Meksiku!

Bonus video: Pele

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Ostavi prvi komentar