Sajam knjiga nagrade Niš Foto:Miljana Isailović/Nova.rs

Na 57. Sajmu knjiga u Nišu, danas su dodeljene tadicionalne nagrade. Priznanje "Presad mudrosti" za kompletnu produkciju dodeljena je Izdavačkoj kući "Prometej" iz Novog Sada, a ista nagrada, ali za najvredniju ediciju, pripala je Izdavačkoj kući "Geopoetika" iz Beograda za ediciju "Retropremijere", posebno zbog premijerno objavljenih prevoda romana Mirče Elijadea.

Nagrada „Presad mudrosti“ za najbolje pojedinačno izdanje dodeljeno je Izdavačkoj kući „HERAedu“ iz Beograda za monografiju „Žene na tlu Srbije: Od praistorije do savremenog doba“ grupe autora.

„Inicijal“ za autorski doprinos umetnosti ili nauci, dodeljena je „Dereti“ iz Beograda za knjigu „Srpski srednjovekovni grbovi“ autora Nikole Giljena. Istoimena nagrada, ali za delo koje afirmiše knjigu u užem ili širem smislu, pripala je Izdavačkoj kući „Lom“ za knjigu „Easy riders, raging bulls – Кako je rokenrol generacija spasla Holivud“ autora Pitera Biskinda.

Nagradu „Inicijal“ za delo koje spaja sadašnjost i budućnost osvojila je Izdavačka kuća „Geopoetika“ za antologiju „Budući klasici – Naslućena antologija hispanoameričke pripovetke 21. veka“ u prevodu i izboru Ljiljane Popović Anđić i Branka Anđića.

Sajam knjiga nagrade Niš Foto:Miljana Isailović/Nova.rs

Nagrada „Otisak“ za estetski tretaman knjige dodeljena je  Kreativnom centru, a ista nagrada ali za tehnološki tretman pripala je Vulkan Izdavaštvu iz Beograda za izdanje „Priče za laku noć za male buntovnice 2“ autora Elene Favili i Frančeske Kavalo.

Nagrada Otisak za intermedijalni tretman knjige pripala je izdavačkoj kući JRJ iz Zemuna za knjugu „Miš lavljeg srca“, autora Rejčel Brajt i Džima Filda. Ovogodišnji Sajam knjiga u niškoj hali Čair otvoren je u subotu 26. novembra, a ljubitelji knjige mogu da ga posete do 4. decembra.

Zvonko Karanović, Sajam knjiga u Nišu Foto:Miljana Isailović/Nova.rs

Organizator manifestacije je Niški kulturni centar, dok je krilatica sajma je „Čitanje je zlato“.

Bonus video: Rumunija predala „Otvorenu knjigu“ domaćinu narednog Međunarodnog sajma knjiga – Francuskoj

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Ostavi prvi komentar