Entoni Borden i Asia Argento Foto: ANGELA WEISS / AFP / Profimedia

Nova, neautorizovana biografija otkriva intimne, često sirove, detalje iz života TV zvezde, uključujući njegovu burnu vezu sa italijanskom glumicom Azijom Arđento. I to izaziva kritike mnogih njegovih prijatelja i porodice.

Nakon što je Entoni Bordejn oduzeo sebi život u hotelskoj sobi u Francuskoj 2018. godine, njegovi bliski prijatelji, porodica i ljudi koji su mu decenijama pomagali da postane svetska TV zvezda zbili su redove pred gomilom medijske znatiželje i uglavnom ćutali, posebno o njegovim poslednjim danima, piše “Njujork Tajms”.

Ta tišina se nastavila do 2021. godine, kada su mnogi u njegovom najužem krugu intervjuisani za dokumentarac „Roadrunner: Film About Anthoni Bourdain“ i za „Bourdain: The Definitive Oral Biography“. Ova dva dela su pokazala složeniju stranu Bordejna, koji je postajao sve više konfliktan u vezi svog uspeha i koji je u poslednje dve godine svoju vezu sa italijanskom glumicom Azijom Arđento učinio svojim primarnim fokusom. Ali niko se nije direktno osvrnuo na to koliko je njegov život postao neuredan u mesecima koji su doveli do noći kada se obesio u 61. godini.

Izdavačka kuća Simon & Schuster će 11. oktobra objaviti, kako se naziva, prvu neautorizovanu biografiju pisca i putopisca. „Down and Out in Paradise: The Life of Anthony Bourdain“ je puna novih, intimnih detalja, uključujući sirove, mučne tekstove iz dana pre smrti Bordejna, kao što su njegove poslednje razmene sa Azijom Arđento i Otaviom Busia-Bordejn, njegovom suprugom tokom 11 godina koja je, od trenutka kada su se razdvojili 2016, postala njegov poverenik.

Entoni Bordejn
Entoni Bordejn Foto:Dennis Van Tine / Zuma Press / Profimedia

„Mrzim svoje obožavaoce. Mrzim da budem slavan. Mrzim svoj posao“, napisao je Bordejn bivšoj ženi u jednoj od njihovih skoro svakodnevnih razmena poruka. „Usamljen sam i živim u stalnoj neizvesnosti.“

Oslanjajući se na više od 80 intervjua, fajlova, tekstova i mejlova sa telefona i laptopa Bordejna, novinar Čarls Lirsen prati Bordejnovu metamorfozu od mrzovoljnog tinejdžera u predgrađu Nju Džersija koje njegova porodica nije mogla da priušti, preko narkomana na heroinu, do kuhinjskog maga koji je napravio uspeh kao pisac i postao jedinstveno talentovan tumač sveta kroz svoja putovanja.

Lirsen u knjizi prikazuje čoveka koji je na kraju svog života bio izolovan, ubrizgavao je steroide, pio do nesvesti i posećivao prostitutke, i koji je skoro nestao iz života svoje 11-godišnje ćerke.

„Nikada nismo imali tu veliku priču, taj dugački tekst koji govori šta se dogodilo, kako je momak sa najboljim poslom na svetu oduzeo sebi život“, rekao je Lirsen.

Knjiga je već privukla pažnju Bordejnove porodice, bivših saradnika i najbližih prijatelja. Njegov brat, Kristofer, poslao je izdavačkoj kući dva mejla u avgustu u kojima je knjigu nazvao štetnom i klevetničkom fikcijom, i zahtevajući da se ne objavi dok se mnoge greške ne isprave.

„Svaku stvar koju piše o odnosima i interakcijama unutar naše porodice kao dece i odraslih je izmislio ili potpuno pogrešio“, rekao je on u intervjuu.

Izdavačka kuća odgovorila je Kristoferu Bordejnu: „Uz dužno poštovanje, ne slažemo se da materijal u knjizi sadrži klevetničke informacije, i stojimo iza naše predstojeće publikacije.”

Lirsen je rekao da je uži krug Entonija Bordejna, pa čak i neki od njegovih međunarodnih posrednika i bivših kuvara odbili su da razgovaraju sa njim u vezi sa biografijom, delom zato što im je dugogodišnji Bordejnov agent, Kim Viterspun, rekla da to ne rade.

Jedna osoba bliska Bordejnu koja se nije suprotstavila knjizi je njegova bivša supruga Otavia Busia-Bordejn, koja kontroliše njegovu zaostavštinu i koja se citira u ovoj knjizi, i koja je rekla da neće komentarisati knjigu. Materijal koji najviše otkriva potiče iz fajlova i poruka izvučenih sa telefona i laptopa Bordejna, koji su deo zastavštine.

Kuvar Erik Ripert, njegov blizak prijatelj koji je pronašao Bordejna mrtvog u njegovoj hotelskoj sobi u Alzasu nakon jednog dana snimanja epizode ​​njegove emisije na CNN-u, „Parts Unknown“, rekao je da nije dao informacije za knjigu, iako je čitao. Rekao je da je pronašao mnoge netačnosti, ali je bio iznenađen što sadrži intimne detalje iz tih dana u Francuskoj koje je ispričao samo nekolicini ljudi.

Knjiga počinje u ranim Bordejnovim godinama, analizirajući brak njegovih roditelja, njegov učinak u školi i njegov odnos sa njegovom prvom suprugom, Nensi Putkoski, za koju je Lirsen rekao da je bila od pomoći.

Knjiga prati njegovu karijeru u njujorškim restoranima i njegove odnose sa zastrašujućim kuvarima koji su ga oblikovali. Uključuje dobro poznatu priču o tome kako je njegova majka, Gledis Bordejn, tadašnja urednica “Njujork tajmsa”, predala članak koji je napisao o ružnim tajnama restorana na Menhetnu, ženi urednika “Njujorkera” Davida Remnika, koji ga je ubacio u časopis.

Priča je podstakla književnu karijeru Bordejna, što je dovelo do njegove najprodavanije knjige „Kitchen Confidential“. To je izazvalo interesovanje novonastale medijske kompanije Zero Point Zero, koja je razvila njegovu prvu emisiju „A Cook’s Tour“ i naredne programe.

Knjiga se duboko bavi odnosom Bordejna sa gospođom Arđento. Njih dvoje su bili uključeni oko dve godine u burnu i veoma javnu vezu za koju je, kako piše Lirsen, izgledalo da je Bordejn bio spreman da učini sve da je sačuva.

„Shvatam da sam beznadežno zaljubljen u ovu ženu“, napisao je svojoj bivšoj supruzi.

Foto:EPA-EFE/Jose Sena Goulao

Bordejn je potrošio stotine hiljada dolara na Aziju Arđento, finansirajući nju, njeno dvoje dece i ponekad njene prijatelje, navodi se u knjizi. Insistirao je saradnicima da ona režira i da se pojavi u emisiji, i postao je žestoki zagovornik pokreta #MeToo nakon što je ona rekla novinaru Ronanu Farou 2017. da ju je Harvi Vajnštajn seksualno napao.

U jednom trenutku, piše Lirsen, Bordejn je unajmio privatnog detektiva da istraži Džimija Beneta, mladog muzičara i glumca koji je imao sedam godina kada je dobio ulogu sina Azije Arđento u filmu “The Heart Is Deceitful Above All Things,” film koji je režirala iz 2004.

Nakon što je Azija Arđento iznela svoj izveštaj o seksualnom napadu od strane Vajnštajna, Benet je rekao da ima nameru da tuži Aziju za ono što su njegovi advokati tvrdili da je seksualno zlostavljanje: on i gospođa Argento su imali seks kada je ona imala 37 godina, a on 17, još uvek maloletan.

Benet je tražio 3,5 miliona dolara, a Bordejn je tiho dogovorio da mu plati 380.000 dolara.

Lirsen je rekao da je razmenio nekoliko mejlova sa Azijom Arđento, za koju je rekao da mu je citirala Oskara Vajlda: „Uvek je Juda taj koji piše biografiju.“

U mejlu koji je poslala “Njujork Tajmsu”, Azija Arđento je rekla da nije pročitala knjigu, dodajući: „Jasno sam napisala ovom čoveku da ne može da objavi ništa što sam mu rekla.“

Kada je Bordejn bio na putu, kaže knjiga, Azija je postala toliko opsesivna oko kontrole da je pomno pregledala naloge Bordejna i njegove bivše žene na društvenim mrežama, i eksplodirala je kada je videla njegove slike sa njegovom porodicom.

Bordejn
Foto: Frank Gunn / PA Images / Profimedia

U jednoj razmeni poruka, gospođa Busia-Burden je odbila da posluša upozorenje nakon što joj je Bordejn rekao da ne postavlja porodične fotografije tokom predstojećeg Dana očeva.

„Nisi želeo da stavim sliku na kojoj si ti, jer bi Azija poludela i imam osećaj da se to neće uskoro promeniti“, napisala je Busia-Bordejn. „Umorna sam od pretvaranja da te ne poznajem. Ili da nikada nismo na istom mestu.”

Pet dana pre njegove smrti, Azija Arđento je fotografisana kako pleše sa francuskim reporterom Hugom Klementom u predvorju Hotela de Russie u Rimu, gde su ona i Bordejn odsedali zajedno. Bordejn je bio ljut, piše Lirsen u knjizi. Tokom narednih nekoliko dana, pretražio je njeno ime na internetu stotinu puta, a njih dvoje su se svađali preko SMS-a i telefona.

Dva dana pre nego što je Bordejn umro, pridružio se Ripertu na obroku u restoranu u vlasništvu starog prijatelja, kuvara Žan-Iva Šilingera. Posle obroka, trojica muškaraca su se uputila u Frajburg, nemački grad udaljen 30 kilometara, na kasno noćno pivo. G. Šilindžer je rekao da je Bordejn dočekan kao zvezda kakva jeste i da je izgledao kao onaj stari.

Lirsen tvrdi da je nakon tog putovanja Bordejn uvideo cenu svoje zahtevne emocionalne potrage za Azijom.

„Mislim da je na samom kraju, poslednjih dana i sati, shvatio šta je postao“, rekao je Lirsen. „Ne poštujem ga što se ubio, ali je shvatio i na kraju je znao da ne želi da bude ta osoba kakva je postao.”

Način razmišljanja Bordejna u njegovim poslednjim danima i satima zauvek će biti predmet spekulacija. Ali nema sumnje da su njegovi prijatelji bili zabrinuti, a njegovi poslednji tekstovi bacaju malo svetla na njegovo stanje uma.

Kada se grupa vratila iz Frajburga te noći, zabrinuti Ripert, koji je boravio u susednoj sobi pored Bordejna, prislonio je uvo na zid i na svoje olakšanje čuo svog prijatelja kako mirno hrče.

Sledećeg dana, piše u knjizi, Bordejn i Azija su se ponovo posvađali.

„Dobro sam“, poslao joj je poruku. „Nisam zloban. Nisam ljubomoran što si bila sa drugim muškarcem. Ne posedujem te. Vi ste slobodni. Kao što sam rekao. Kao što sam obećao. Kao što sam zaista mislio. Ali ti si bila neoprezna. Bila si nepromišljena prema mom srcu. “

Jedina stvar koja je bolela, napisao je, bila je to što je njen dejt bio u hotelu u Rimu koji su voleli. Tražio je od nje milost. Napisala je: „Ne mogu ovo da podnesem.“ Rekla mu je da ne može da podnese njegovu posesivnost i da više ne može da ostane u vezi.

Nakon snimanja sledećeg dana, Bordejn je izašao sam, i mnogo jeo i pio. On i Azija su tada poslednji put razmenili poruke, koje Lirsen stavlja na početak svoje knjige:

Bordejn: Mogu li išta da uradim?

Arđento: Prestani da me gaziš po jajima.

Bordejn: U redu.

Te večeri Bordejn se obesio.

Bonus video: Zašto je frenzen plakao dok je čitao Elenu Ferante?

Komentari

Svi komentari (0)