Izložba Mali format 2022. Foto: Promo/Galerija Singidunum

Izložba slikarsko-grafičke sekcije ULUPUDS-a „Mali format 2022“ biće otvorena u ponedeljak, 5. decembra u 19 časova u Galeriji Singidunum u Beogradu, saopštili su organizatori.

Jedinstvenom postavkom objedinjene su sve slikarske, grafičke i crtačke tehnike – akvarel, ulje, akril, kolaž, mozaik, digitalna grafika, kao i olovka i tuš na papiru, jer su umetnici predstavnici svih sekcija ULUPUDS-a. Selektovano je 45 reprezentativnih autora, različitih generacija, sa isto toliko radova malih formata (25h25cm).

Anja NIkolić, Don’t look, Izložba Mali format 2022. Foto: Promo/Galerija Singidunum

Tradicionalna, revijalna izložba sintetizuje širok spektar tema kojima su zaokupljeni savremeni umetnici, i kreće se od figurativnog do apstraktnog i semantičkog.

U fokusu su portreti i realni i asocijativni pejsaži, a poseban akcenat postavke „Mali format“ je na mozaiku – od klasičnih viđenja do modernih formi. Кarakteristika svakog od predstavljenih dela su atraktivnost i originalnost – kao specifične refleksije vremena.

Likovna kritičarka Maja Živanović je istakla da je mali format često teže osmisliti i ostvariti no veliki, jer je intimniji, iskreniji i zahteva više pažnje i strpljenja, jer na maloj površini stvaralac treba da ima zrelost i konciznost, a često i minuciozan pristup.

Nemanja Dragojlović, Ruka, Izložba Mali format 2022. Foto: Promo/Galerija Singidunum

„U skladnim i autentičnim kompozicijama, osim tematike, i kolorit je raznolik – od monohromatskog, preko lazurnog i svedenog do jarkog i pastoznog. Subjektivne artikulacije sjedinjene su kroz različite interpretacije i na ovogodišnjoj umetničkoj selekciji Malog formata. Izložbom su objedinjeni radovi umetnika koji minimumom plastičnih sredstava nude maksimum izražajnosti i onih koji slojevitim pristupom bude različite asocijacije kod posmatrača“, naglasila je Živanović.

Izložba je bila prikazana u osam gradova u Srbiji, a u Beogradu je finalno predstavljanje uz dodelu Diplome za najbolji rad – po mišljenju posetilaca svih postavki tokom prošlogodišnje izložbe.

Tanja Ličina, Obris stvarnosti, Izložba Mali format 2022. Foto: Promo/Galerija Singidunum

Gradovi i galerije u kojima je Mali format bio predstavljen u 2021. godini su: Galerija „Masuka“ (Centar za kulturu Velika Plana), Gradska galerija Arilje, Кulturni centar Paraćin, Кulturni centar Jagodina, Centar za kulturu „Sveti Stefan Despot srpski“ (Despotovac), Dom kulture Ivanjica, Galerija Mira Brtka (Centar za kulturu Stara Pazova), Кulturni centar Кruševac (Legat Milića od Mačve) i Galerija „Singidunum“, Beograd.

Izložba je otvorena do 14. decembra.

Bonus video: Izložba Slavimira Stojanovića Futra u Galeriji Haos

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Ostavi prvi komentar