Miloš Pušić Foto: Miloš Čubrilo

Bilo je trenutaka kada sam bio na ivici da odustanem od ovog filma, bio sam iscrpljen i isceđen od čekanja, pitao sam se ima li smisla to što radim. A onda, ako veruješ u ideju, pronađeš neku malu nadu koja može da se rastegne na jako dugo vremena, priča za Nova.rs Miloš Pušić, reditelj filma „Heroji radničke klase“ koji je odabran da bude deo prestižnog programa „Panorama“ u okviru Berlinskog filmskog festivala.

Put od prve ruke scenarija do završetka ovog filma trajao je punih deset godina.

– To epski zvuči, ali tako je bilo. Pre tačno jedne decenije učestvovali smo na platformi za razvoj scenarija u okviru Berlinskog festivala. Prve kadrove smo snimali 2016, pa smo imali pauzu, nastavili smo sledeće godine, onda napravili veliku pauza. Mučili smo se da isfinansiramo snimanje. U međuvremenu, ja sam snimio film „Odumiranje“, bio producent ostvarenja „Moj jutarnji smeh“ reditelja Marka Đorđevića, ali smo konstantno radili na „Herojima“ i konačno smo ga završili 2021. godine – otkriva nam Pušić.

U novembru 2020. od Filmskog centra Srbije dobili su sredstva za završetak filma u novoosnovanoj kategoriji Stimulacija samostalno snimljenog domaćeg dugometražnog filma.

– Na redovnim konkursima nikada nismo dobijali novac. Ne ulazim u razloge, menjale su se komisije i ljudi koji su odlučivali, ali nas je sreća iz ovog ili onog razloga mimoilazila. Na kraju krajeva, to više nije važno, film je bio gotov i zahvalni smo što je i Filmski centar Srbije deo toga. U toku razvoja filma nas je podržao Sekretarijat za kulturu Vojvodine, za Berlinale će pomoći Ministarstvo kulture i informisanja. To su simbolična sredstva ali nama veoma važna – objašnjava Miloš.

Rođen je 1980. godine. Diplomirao je režiju na Akademiji umetnosti u Novom Sadu, na kojoj je zaposlen u zvanju docenta. Režirao kratki igrani film „Uspavanka za dečaka“ (2007), kao i dugometražne „Jesen u mojoj ulici“ (2009) i „Odumiranje“ (2013).

Jasna Djuricic, Scena iz filma Heroji radnicke klase
Jasna Đuričić, Scena iz filma Heroji radničke klase Foto:Promo

Osim režije filma „Heroji radničke klase“, potpisuje i scenario sa Dušanom Spasojevićem i Ivanom Kneževićem, sve pod njegovom producentskom kućom Altertise. To je priča o grupi ilegalnih građevinskih radnika koji, ostavljeni bez novca i osnovnih prava, pokušavaju da se suprotstave svojim šefovima.

– Zanimljivo je da priča nije izgubila na aktuelnosti, čak mi se čini da joj je vreme donelo nešto dobro. Jer, to nije samo lokalna, nego je univerzalna, bezvremena priča, može da se prepozna u sistemu ovog ludog liberalnog kapitalizma koji melje sve pred sobom. Kako prolazi vreme i nagomilava se tih loših stvari u svetu nekako je upotpunilo neki prostor u filmu.

U prilog tome, kako kaže, govori i ova selekcija na Berlinalu, jer nije vezana za neki dnevno-politički događaj nego se bavi mikrokosmosom radnika koji vode svoj život kako znaju i umeju od dana do dana.

– I o zloupotrebi tranzicije u kojoj su se neki snašli bolje a neki nisu uopšte, neki voze porše a neki nemaju ni za paštetu. Ili kako je rekao koscenarista Dušan Spasojević – to je priča o malim ljudima protiv velikog zla. Za mene je to priča o pravdi i želeo sam da ona u filmu pobedi – objašnjava Pušić, i otkriva da je kraj filma neobičan, bizarno srećan.

Scena iz filma Heroji radnicke klase
Scena iz filma Heroji radničke klase Foto:Promo

Jasna Đuričić tumači glavnu junakinju Lidiju koja radi za kontroverznog građevinskog investitora a zadatak joj je da kontroliše grupu građevinskih radnika na novootvorenom gradilištu. Kako piše u najavi filma, radnici su nezadovoljni svojim položajem i pokušavaju da se izbore za svoja prava. Situacija se komplikuje a borba za radnička prava postaje borba za život i smrt. Lidija mora da se opredeli na čijoj je strani.

– Ova uloga je pisana za Jasnu, mi smo prijatelji, radimo na Akademiji zajedno, snimali smo i dva filma, i nikad nije bilo upitno da li će da igra. Sada je zasluženo proglašena i najboljom evropskom glumicom, šta može lepše – kaže Miloš i dodaje da možda zvuči naivno i utopistički, ali voli da radi filmove sa prijateljima sa kojima provodi vreme.

U „Herojima“ igraju i Boris Isaković, Predrag Momčilović, Stefan Beronja Cile, Aleksandar Đurica, Mihajlo Badža Pleskonjić, Bojana Milanović, Ervin Hadžimurtezić, Filip Đurić, Peđa Marjanović, Marko Vasiljević i drugi.

U ekipi su direktor fotografije Aleksandar Ramadanović, scenografkinja Miljena Vučković, kostimografkinja Marina Sremac, dizajneri zvuka Stevan Milošević i Boris Zaborski.

Boris Isakovic, Scena iz filma Heroji radnicke klase
Boris Isaković, Scena iz filma Heroji radničke klase Foto:Promo

– Drago mi je što „Heroji“ najzad počinju svoj život, a ja jedva čekam da pišem novi scenario.

Ipak, moraće da završi još jedno ostvarenje koje je započeo pre otprilike pet godina. Reč je o dokumentarcu koji je posvećen Draganu Stojkoviću Piksiju.

– Kao poštovalac njegovog lika i dela ušao sam u tu avanturu sa Banetom Trifunovićem. U međuvremenu je Piksi doživeo velike zaokrete u dobrom smeru, postao je selektor Srbije, odveo nas na Svetsko prvenstvo i moramo sada da nastavimo rad na film odnosno da otvorimo novo poglavlje.

Premijeru „Heroja“ u Srbiji reditelj očekuje nakon 72. Berlinskog festivala gde se u okviru programa „Panorama“ prikazuju nezavisni i arthaus filmovi na kontroverzne teme, kao ostvarenja sa inovativnom estetikom.

– Odlazak na Berlinale je pobeda kolektivnog strpljenja. Nisam imao nikakva očekivanja osim želje da ispričam tu priču, i stvarno sam na najpozitivniji način iznenađen. Ne može bolje od toga – zaključuje Miloš Pušić.

Bonus video: Boris Isaković – Intervju

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Ostavi prvi komentar