Foto: Promo

Beograd, nažalost, nema nijedan jazz club. Ima nekolicinu klubova koji samo određenim danima organizuju svirke, tako da je pokretanje džeza u Koski dobra vest kako za džez publiku, tako i za muzičare, kaže za Nova.rs poznati ukrajinski saksofonista, kompozitor i aranžer, koji od 2006. godine živi u Srbiji.

Povod za razgovor je upravo koncert koji će njegov Max Kochetov Quartet održati u večeras od 20 časova u Koska baru u Dorćol Platzu.

– Uglavnom ćemo izvoditi autorske kompozicije sa drugog po redu albuma “13:30”, kao i ovogodišnjeg “Altered Feelings” koji je izdat u januaru za italijanski label “A.MA records” – otkrio nam je Maks koji je u dosadašnjem radu predstavio tri albuma svog kvarteta u saradnji sa eminentnim muzičarima sa naših prostora.

Foto: Promo

Pored njega koji će na ovom koncertu svirati sopran i alt saksofon, u sadašnjoj postavi kvarteta su Andreja Hristić (klavir), Boris Šainović (kontrabas), i Miloš Grbatinić (bubnjevi).

Maks Kočetov (Max Kochetov) rođen je u 1979. u Kijevu. Od šeste godine je u svetu muzike, počeo je da svira harmoniku i klarinet, a od devete je odan saksofonu koji je i studirao na akademiji. Kao izuzetan student odabran je da godinu dana provede na usavršavanju u Nemačkoj. Tokom života u Ukrajini nastupao je sa svetski poznatim muzičarima.

Na pitanje zašto je odabrao baš džez, odgovara:

– Još na samom početku mog muzičkog školovanja džez mi se svideo kao žanr, a prava ljubav je došla onda kada sam osetio svu slobodu tog stila. Jer, u džezu nemaš granice. Improvizujući na harmonije kompozicija ti imaš ulogu kompozitora. Danas džez za mene znači ljubav i život.

Poznanstvo sa Kragujevčankom Ksenijom koja je u Kijevu studirala violinu, rezultiralo je brakom, rođenjem ćerke, i sve češćim dolascima u Srbiju.

– I onda sam dobio ponudu za posao i od 2006. smo ovde. I Kijev i Beograd su prestonice i sva važna dešavanja su u njima, tako da mi nije bilo teško da se naviknem – priča Kočetov koji je deset godina bio vodeći alt saksofonista u Big bendu RTS-a.

Nastupao je sa legendama, među kojima su Duško Gojković, Stjepko Gut, Toni Lakatoš, Džon Fadis, Ilja Rejnhaut, Hajnc fon Herman…

– Sviranje, a još više druženje sa legendama džeza je veliko iskustvo i mnogo sam od njih naučio. Jer, to nije samo sviranje, nego i ponašanje na bini, bend liderstvo, tvoja uloga u velikim i malim sastavima… Od svakog sam po nešto naučio, jer svi su oni legende sa razlogom! – priča naš sagovornik koji je i nezaobilazni član tima Marka Šelića Marčela.

Foto: Promo

Maksovu autorsku muziku odlikuju ukorenjeni elementi tradicionalnog zvuka sa primesom modernog izraza u uzbudljivom i nepredvidivom toku. Autentičan pristup u nesvakidašnjim okvirima svojih kompozicija, originalan i nadasve prepoznatljiv ton, samo su neki od kvaliteta koji krase ukrajinskog saksofonistu.

A koliko mu je značila saradnja sa Emirom Kusturicom na njegovim filmovima „Zavet“ i „Na mlečnom putu“, Kočetov odgovara:

– Oduvek sam bio zainteresovan za filmsku muziku i želja mi je da na njoj radim i ubuduće. Saradnja sa Emirom je velika škola i iskustvo. Čekam priliku da radim ponovo.

Neminovno je bilo da Kočetova pitamo o situaciji u Ukrajini, njegovim bližnjima.

– Samo bih prokomentarisao da je rat u bilo kojoj zemlji velika tuga. Za mene je razočaranje da mi kao čovečanstvo još uvek nismo naučili da cenimo mir i da širimo ljubav umesto mržnje…

Bonus video: Spoj folklora i džeza – Vlatko Stefanovski i Tanec

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Ostavi prvi komentar