Maja Gojković Foto:BETAPHOTO/Ministarstvo kulture i informisanja/GORAN ZLATKOVIC

Pružam veliku podršku Mileni i svim drugim devojkama koje su prošle kroz patnju i torturu i ujedno odajem im zahvalnost na hrabrosti i odlučnosti da progovore o ovom teškom iskustvu, poručila je ministarka kulture Maja Gojković, reagujući na ispovest Milene Radulović u kojoj je mlada glumica ispričala da ju je poznati pedagog Miroslav Mika Aleksić silovao u školi glume.

Ispovest mlade glumice Milene Radulović koja svodoči o stravičnom seksulanom nasilju koje je preživela u poznatoj školi glume sa razlogom je uznemirila čitavo naše društvo i pokazala da je seksualno nasilje nad decom i ženama prisutno, često prikriveno i zato je neophodno da sve žrtve imaju jasnu podršku svih nas i u borbi koju vode. Zato pružam veliku podršku Mileni i svim drugim devojkama koje su prošle kroz patnju i torturu i ujedno odajem im zahvalnost na hrabrosti i odlučnosti da progovore o ovom teškom iskustvu. Ovo je važno ne samo zbog Milene, već i zbog svih devojaka i žena koje su se nalazile ili nalaze u ovakvoj situaciji, posebno iz sveta kulture koje su često žrtve nasilja o kome se u svetu kulture Srbije sve više govori“, navela je Maja Gojković.

Ministarka kulture i potpredsednica Vlade Srbije pozdravila je reakciju državnih službi, pošto je nakon prijave Milene Radulović i još četiri devojke Aleksić uhapšen, a očekuje da ceo slučaj dobije epilog na sudu.

„Na čitavom društvu je sada da ih podrži, a na nadležnim organima da hitno i efikasno reaguju u ovom slučaju. Zato pozdravljam već prve reakcije državnih organa i očekujem da ovaj slučaj dobije i sudski epiolog, kako bi odgovorni snosili zakonske posledice i sankcije, a naše društvo poslalo jasnu poruku da je svima da seksualno nasilje nad devojčicama i ženama neprihvatljivo i ne može ostati nekažnjeno“, navela je Maja Gojković.

Glumica Milena Radulović u ispovesti „Blicu“ ispričala je da ju je Aleksić više puta silovao pre šest godina, kada je bila maloletna i odlazila je u njegov dramski studio.

Aleksić je filmski reditelj, producent, glumac i čuveni pedagog kroz čije radionice je prošlo više od 3.000 mladih.
Kroz Dramsku grupu Radio Beograda, gde je nekada radio, a kasnije i njegov dramski studio “Stvar srca” u Beogradu, prošla su neka od najpoznatijih imena domaćeg glumišta.

Mileni Radulović su do sada podršku pružile brojne njene kolege.

Pomoć žrtvama

SOS telefon Autonomnog ženskog centra je 0800 100 007 i dostupan je radnim danima od 10h do 20h. Pozivi su besplatni.
Nacionalna SOS linija za žene žrtve nasilja je 0800-222-003.

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Učestvuj u diskusiji ili pročitaj komentare