Lordan Zafranović Foto:Goran Srdanov/Nova.rs

Lordan Zafranović konačno će snimati svoj dugo pipremani projekat o stradanjima u ustaškom logoru Jasenovac, samo što je u međuvremenu promenio naziv filma koji je prvobitno trebalo da se zove "Djeca Kozare".

– Sigurno će biti filma i zvaće se „Zlatni rez 42“. Ima više razloga što se tako zove a jedan od bitnijih je što je cela unutrašnja konstrukcija rađena po Leonardovom idealnom čoveku, koji je u tom filmu tako ponižen da se čovek mora stideti što je ljudsko biće od tog zla koje je napravljeno u Jasenovcu. Inače, 42 je broj kada je počeo taj užas 1942. godine, 42 velike sekvence ima u filmu, i 42 generacije ima od Avrama do Isusa Hrista. Tako da je to jedan sveti film, koji će se realizovati u punom opsegu koji smatram da treba napraviti – otkrio nam je Lordan Zafranović danas tokom susreta u Jugoslovenskoj kinoteci.

Ovaj film je, nastavlja ugledni reditelj, veza između zemlje i neba. I u tom prostoru, kako kaže, ima nekih desetak novih scena, biće savremeno obrađen za publiku koja će ga gledati i sa velikog platna i sa mobilnog telefona.

– A za mene je sve jako bitno, ne samo po temi, nego i po formi. Jer, stalno sam se bavio tim zlom koje izađe iz ljudskog bića, individualnim ili opštim, tako da sam bio fasciniran time i hteo sam da ispitam od čega smo mi napravljeni, i šta se dešava, posebno kad počnu ogromne, masovne likvidacije.

Snimanje će biti iz dva dela. Prvi je zimski i trebalo bi da počne u novembru.

– I odmah bismo krenuli sa pripremama u januaru za letnji deo kada nastavljamo snimanje.

Na naše pitanje šta ga je svih ovih godina držalo da ne odustane, Zafranović je odgovorio:

– To smo pisali u jednom drugom vremenu, i onda je došao nesrećni rat, i nije bilo moguće da uradimo film. I kada sam video dečaka izbeglicu kojeg je more izbacilo na italijansko ostrvo, našao sam taj scenario i rekao sam da moramo da napravimo film. Ali, nismo mogli da prođemo na konkursu da to isfinansiramo, to su bile maltene mafijaške igre u kojima ja nisam učestvovao, niti bih mogao da učestvujem, tako da je taj film, i pored dobrih recenzija, ostavljen po strani. Najzad smo dobili neka simbolična finansijska sredstva, nadam se da ćemo ih dobiti još.

Zafranović ističe da je imao izuzetno dobar prijem, u svakom pogledu, u Republici Srpskoj.

– Tamo nema čoveka koji nije pogođen tom tragedijom koja se desila u logoru Jasenovac, prema tim ljudima moramo biti dodatno odgovorni.

U javnosti je bilo dosta polemike oko toga da li je priča u filmu „Dara iz Jasenovca“ Predraga Gage Antonijevića plagijat scenarija Arsena Diklića za „Djecu Kozare“, po kojoj reditelj Lordan Zafranović već godinama pokušava da snimi film. Buru je dodatno podigla dramska spisateljica Biljana Srbljanović kada je na svom Fejsbuk nalogu postavila paralele između likova, motiva i scena ova dva filma. Antonijević je tužio Zafranovića jer ga je u intervjuu u emisiji na Drugom programu Radio Beograda, osim izrečenih sumnji o eventualnom plagijatu, mnogo pre prikazivanja filma, šaljivo nazvao „Ledi Gaga“, te ga je pored optužbe za klevetu tužio zbog povrede časti i ugleda.

Lordan Zafranovic Komemoracija Bozidaru Nikolicu
Lordan Zafranović Foto:Goran Srdanov/Nova.rs

Što se tiče tih sudskih procesa Zafranović kaže da to prepustio naslednicima autorskih prava Arsena Diklića.

– To treba da se ispita i u procesu je, ali mimo mene, tako da ne mogu ništa da kažem. Ja se nisam bavio suđenjima. Samo sam u jednom intervjuu rekao, jer nisam znao ko je tip (Predrag Gaga Antonijević, prim. aut.) i nazvao ga Lejdi Gaga. Ja sam Dalmatinac i volim se zezati. A on me onda tužio – rekao nam je Lordan Zafranović koji uskoro odlazi u Banjaluku, potom u Prag i ubrzo se vraća zbog priprema na filmu „Carski rez 42“.

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Učestvuj u diskusiji ili pročitaj komentare