Srećna Nova, Jivu
Foto: Promo

Festival evropskog dugometražnog dokumentarnog filma "Sedam veličanstvenih" otvoren je sinoć premijerom dokumentarnog filma "Srećna Nova, Jivu" reditelja Mladena Kovačevića u Velikoj sali Kombank dvorane.

Publika je na 17. po redu festivalu videla intiman film o svakodnevici kineskih radnika, između komunističke tradicije i novoustanovljenog sna o uspehu.

Film se dešava u Jivu, gradu sa 600 fabrika božićnih i novogodišnjih ukrasa. Baš u toj fabrici Božić i Nova godina „proizvode se“ za ceo svet.

Zoran Popović i Mladen Kovačević  Foto: Iva Plemić Divjak/Promo

I dok je na otvaranju festivala, Zoran Popović osnivač „Sedam veličanstvenih“ kazao kako je „Mladen neko ko je zaista duboko posvećen dokumentarnom filmu“, reditelj ovog filma je nakon projekcije priznao da je temu imao još pre nego što je čuo za kineski grad i 600 fabrika.

– Razmišljao sam kako bih voleo da snimim film o Kini, jednostavan film o svakodnevnici običnih ljudi, pod uticajem više stvari i toga što sam voleo da gledam kineske filmove u tom periodu. Prvenstveno me je zanimao život radničke klase. Kada sam čuo za Jivu i fabrike, ta premisa je možda delovala malo problematično jer liči ne te kuriozitete savremene Kine, što mene nije previše zanimalo. Ali s druge strane, ovakvo okruženje je idealno za ovaj film, prvenstveno zato što omogućuje direktniju vezu sa zapadnim gledaocem. Božić i Nova godina su naši najveći praznici, to su intimni porodični praznici i oni nam pomažu da to okruženje i fabrike vidimo ne samo kao mesto gde se nešto proizvodi, već i kao intimne prostore.

Ostvarenje „Srećna Nova, Jivu„, snimano u Kini, svetsku premijeru imalo je prošle godine na Međunarodnom filmskom festivalu u Roterdamu, u programu „Brigth Future“, a nagrađeno je Srcem Sarajeva za najbolji dokumentarni film 26. Sarajevo film festivala. Film je realizovan u okviru HOROPTER filmske produkcije iz Beograda, u produkciji Ive Plemić Divjak, a u autorskom timu su jedna od trenutno najcenjenijih montažerki u regionu, Jelena Maksimović i perspektivni direktor fotografije, Marko Milovanović, dok je kompozitor Olof Dreijer iz poznatog švedskog elektronskog dua The Knife.

Mladen Kovačević, scenarista i reditelj, do sada je potpisao dugometražne dokumentarne filmove: „Anplagd” (2013), „Zid smrti i tako to“ (2016) i „4 godine u 10 minuta“ (2018). Kovačevićevi prethodni filmovi prikazivani su u selekcijama Visions du Réel, IDFA, Hot Docs, CPH:DOX, FIDMarseille, Sarajevo Film Festivala, Roterdam International Film Festival, i nagrađivani su i distribuirani u zemlji i inostranstvu. 

„Srećna Nova, Jivu“ će do kraja godine imati bioskopsku distribuciju u Srbiji i Hrvatskoj, i nastaviti svoj život na međunarodnim festivalima i televizijama, saopštili su producenti.

Bonus video:

Buntovnik, Džejms Din

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Ostavi prvi komentar