Đorđe Kadijević Foto: Vesna Lalić/Nova.rs

Filmski festival "Odraz strave", posvećen opusu velikog reditelja Đorđa Kadijevića, biće održan 16. i 17. decembra u Dvorani Kulturnog centra Beograda, saopštili su organizatori.

Biće ovo premijerno izdanje festivala. I za prvu ediciju „Odraza strave“ organizatori su odlučili da se „pozabave“ stvaralaštvom eminentnog reditelja Đorđa Kadijevića.

Takođe i da pokušaju da revalorizuju filmska dela iz žanra horora, koja su, kako objašnjavaju, svojom estetikom i sadržajem unela nove kodove u srpsku i jugoslovensku kinematografiju.

Iako uz jedno od remek-dela iz opusa likovnog kritičara, istoričara umetnosti i reditelja „Leptiricu“ iz 1973, koja je odavno stekla kultni status, obično stoji da je posredi prvi horor film na ovim prostorima, to baš i ne stoji. Naime, daleko je manje znano delo „Darovi moje rođake Marije“ iz 1969. godine, koje istinski nosi oreol prvog horor filma snimljenog na našem tlu. „Darovi“ su, kako navode organizatori „Odraza strave“, ne samo prvi srpski nego i jugoslovenski film koji nedvosmisleno pripada žanru horora, ali istovremeno i prvo televizijsko ostvarenje snimljeno filmskom tehnikom u eksterijeru.

Foto: Promo

I na festivalu u KCB-u publika će biti u prilici da pogleda oba filma – i „Darove“ i „Leptiricu“. Projekcije filmova pratiće i tribine na kojima će, pored poznatih imena srpske fantastike i filmske kritike, učestvovati i sam autor, reditelj Đorđe Kadijević.

U petak 16. decembra od 19 časova biće održana projekcija filma „Darovi moje rođake Marije“ i to će biti prvi put da se ovaj film prikazuje na bioskopskom platnu pred publikom. Nakon projekcije uslediće razgovor Mihajla Vitezovića sa rediteljem o turbulentnim iskustvima tokom snimanja filma, a naročito o događajima koji su usledili i doveli gotovo do zabrane emitovanja tog kinematografskog ostvarenja.  

Nakon projekcije „Leptirice“, dan kasnije, uslediće tribina „Premotavanje unazad – izvorišta srpskog horor filma“ na kojoj će o Kadijevićevom stvaralaštvu, književnim i umetničkim uzorima, kao i perspektivama razvoja horor žanra u srpskom filmu govoriti Dejan Ognjanović, pisac, filmski i književni kritičar, Mladen Milosavljević, etnolog, pisac i reditelj i Jovan Ristić, novinar, pisac i publicista.

A kako je došlo do toga da Kadijević postane prvi sineasta na ovim prostorima koji će se uhvatiti u koštac s žanrom horora, reditelj je objašnjavao u jednom od razgovora za naš sajt:

– Počeo sam da pravim ratne filmove pod impresijom Drugog svetskog rata, koji sam preživeo. Ali sam pravio filmove na takav način da su jednako u njima bili prisutni i revolucija i kontrarevolucija. Planirao sam filmsku trilogiju: „Praznik“, „Pohod“ i „Božija volja“. Snimio sam „Praznik“ i „Pohod“, ali „Božiju volju“ mi nisu dali da snimim, jer im se nisam dopao. I onda sam prešao na televiziju i počeo da radim filmsku fantastiku. Rekao sam – ako mi ne date da pravim realističke filmove, ja ću raditi bajke. Ali, od tih bajki će vam se tresti gaće!

Prateći program dvodnevnog festivala „Odraz strave“ biće izložba ilustrovanih plakata Stevana Aleksića, vizuelnog umetnika i profesora na Fakultetu savremenih umetnosti. 

Bonus video: Alfred Hičkok

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Ostavi prvi komentar