Foto: Goran Srdanov/Nova.rs

Ako se u najkraćem roku, od najviše mesec dana, ne razreši imovinsko-pravna situacija, kao preduslov za početak rekonstrukcije, bićemo prinuđeni da preduzmemo dalje korake, saopštio je kolektiv teatra "Boško Buha", koji već osam godina ne igra u svojim odajama na Trgu republike zbog započete, i nikad završene obnove, a sada se suočava s preseljenjem u Beograd na vodi.

Pišu: Suzana Sudar i Jelena Koprivica

Još 2014. godine projekat rekonstrukcije pozorišta „Boško Buha“ najavio je tadašnji upravnik i glumac Milorad Mandić. I godinu dana kasnije, teatar se izmešta s adrese na Trgu republike 3, na kojem je od 1950. godine zahvaljujući entuzijazmu ćerke Branislava Nušića Gite Predić-Nušić da u Beogradu pokrene dečje pozorište. Međutim, dve godine kasnije, 2016. Mandić je preminuo, i to usred izvođenja predstave na „privremenoj adresi“ – u „Vuku“. Nakon odlaska Mandića upravnik pozorišta „Boško Buha“ postaje Igor Bojović.

Krajem prošle godine prve naznake mogućeg preseljenja „Buhe“ sa stare adrese stigle su od ministra finansija Siniše Malog koji je rekao da će u zgradi „Stare pošte“, nakon rekonstrukcije, biti smešteni škola, vrtić, „Boško Buha“ i Dečji muzej, da bi na izmaku februara gradonačelnik Aleksandar Šapić izjavio kako je moguće da će teatar biti izmešten u kompleks „Beograda na vodi“.

Posle svega i protesta kolektiva „Buha“ Igor Bojović kaže za Nova.rs da je teatru „ponuđeno da imaju stari prostor i da dobiju novi“. Upitan zašto je ansambl izašao 2015. iz zgrade pozorišta, odgovara:

– Zbog stolica! Iznete su iz gledališta i trebalo je renovirati salu. Rađen je projekat, po papirima je sve trebalo da se uradi. Ali, više se nismo vratili.

Pozorište, kako kaže, nije prodato, a da on to zna:

Igor Bojović Foto: Dragan Mujan/Nova.rs

– Uknjižen je deo prostora, a kako, to ne znam. To je bilo 2017. godine. U katastru piše da je suvlasnik jednog dela Peconi. Zakupio je jedan deo prostora i podigao kredit, hipoteku, i napravio restoran. Da li je to smeo da uradi, to je drugo pitanje. Da li je prisvojio državnu imovinu, ne znam. Uglavnom, uknjižio se delom vlasništva nad našim prizemljem koje mi koristimo, u trenutku kada se renoviralo pozorište – priča upravnik „Buhe“.

Na pitanje ko je to dozvolio, Bojović nema precizan odgovor:

– Ne znam, katastar. I kada su nam saopštili da je greška, ništa nije preduzeto da se ona ispravi.

Foto: Goran Srdanov/Nova.rs

Uvek je, kako ističe, uz ansambl pozorišta, i ne stoji u potpunosti iza ideje da se „Buha“ kompletno preseli u Beograd na vodi.

– Za to sam da se preseli deo, jer moraće da se sele kancelarije ako tamo ima prostora za to. Ako su već tamo urađene projektno, mnogo će biti lakše preseliti se u svoj prostor nego u tuđi.

I dok bi aminovao da se administracija preseli u Beograd na vodi, voleo bi da sama scena ostane na Trgu republike i da se na staroj adresi izvode predstave:

– U tom smislu je i rađen projekat. Dobijena je i građevinska dozvola i trebalo je da se izvede tender za izvođača radova. Sve ćemo da uradimo da „Buha“ ostane na Trgu.

Foto: Goran Srdanov/Nova.rs

S obzirom da imaju šansu da „sede“ na dve adrese Bojoviću, koji juče nije prisustvovao skupu glumaca u ruiniranim prostorijama „Buhe“ jer je bio s delom ansambla na Danima komedije u Jagodini, nije jasno „šta im je to trebalo“:

– Glumci i svi zaposleni u pozorištu se brane a niko ih ne napada. Ako sam im ponudio da će i ovaj prostor na Trgu dobiti, i onaj tamo u Beogradu na vodi, zašto ne bi prihvatili? Centar grada neće biti samo tamo gde je pozorište, nego će se, kao i u Parizu, sve dešavati u krugovima i dobro je to i zbog „Buhe“ – zaključak je Igora Bojovića.

Kolektiv „Buhe“ saopštio je juče, nakon poziva gradonačelnika i Sekretarijata za kulturu da se izjasni prihvata li kompletno izmeštanje, odnosno preseljenje u renoviranu zgradu Pošte na Savskom trgu, da, ipak, žele da ostanu u zgradi na Trgu Republike 3.

– Prethodnu ponudu da prostor u zgradi na Savskom trgu koristimo kao dodatnu scenu smo prvobitno prihvatili, budući da bi nam to olakšalo poslovanje, s obzirom na to da imamo i Scenu za decu i Večernju scenu. Međutim, nismo u mogućnosti da prihvatimo ponudu za kompletno preseljenje u zgradu na Savskom trgu s obzirom da ovaj prostor ne zadovoljava potrebe za funkcionisanje našeg pozorišta kao celine.

U trenutku kada su se 2015. iselili iz pozorišta zarad obećane rekonstrukcije nije postojao imovinsko-pravni problem, koji osam godina kasnije i dalje koči početak renoviranja.

Problem je nastao 2017. kada je u katastru izvršeno uknjiženje na prostor foajea i sale Pozorišta u katastru uknjiženo preduzeće „Rubin“ Кruševac, da bi se kasnije vlasništvo prenelo na preduzeće „Butik“ iz Кruševca. Time je došlo do otuđenja imovine grada Beograda, na koje Pozorište „Boško Buha“ ima pravo korišćenja na neodređeno vreme. Pozorištu je saopšteno da je do uknjiženja došlo greškom, koja će biti ispravljena u najkraćem roku, što se do danas nije desilo. Sekretarijat za kulturu je na našu inicijativu nekoliko puta prethodnih godina uputio zahtev Sekretarijatu za imovinske i pravne poslove za dobijanje informacije u kojoj je fazi postupak za ispravku greške, a odgovora nema.

Nataša Mihailović Vacić Foto: Dragan Mujan/Nova.rs

Sekretarka za kulturu Nataša Mihailović Vacić kaže za Nova.rs da je Sekretarijat za kulturu „u stalnoj komunikaciji sa glumcima“:

– Videli ste da su i oni sami naveli da je Sekretarijat za kulturu, u skladu s ovlašćenjima, tražio od Sekretarijata za imovinske i pravne poslove pojašnjenje. Za sve oko „Buhe“ nadležan je taj sekretarijat – odsečna je Nataša Mihailović Vacić, a u Sekretarijatu za imovinsko-pravne odnose, kako nam je rečeno, nije bila sekretarka Tatjana Parpura, i uputili su nas na Sekretarijat za informisanje.

Dugogodišnji upravnik „Buhe“, potom i predsednik Upravnog odbora ovog teatra Ljubivoje Ršumović nije odgovarao na naše pozive.

Bonus video: Boško Buha

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Učestvuj u diskusiji ili pročitaj komentare