Foto: GoffPhotos.com / Goff Photos / Profimedia

Klavijaturistkinja i pevačica Kristin Mekvi, koja je umrla u sredu u 79. godini, ostaće upamćena kao sastavni član komplikovane, legendarne ekipe u jednom od najvećih bendova - Fleetwood Mac.

Godine 1970, grupa je nastala kao bluz-rok sila, ali je njihov vođa Piter Grin zauvek otišao od posledica izazvanih LSD. Tada su preostali članovi otišli u seosku kuću pokušavajući da pronađu novi pravac.

Kristin Mekvi je već odustala od sopstvene karijere pevačice i klavijaturiste nakon što je shvatila da bi teško viđala muža, basistu Džona Mekvija, da su u različitim bendovima. Ali, nekoliko dana pre nego što su krenuli na američku turneju, bend je „odjednom osetio da im treba još jedan instrument da bi ispunio zvuk“.

– I tu sam bila ja. Sedela sam unaokolo i nisam radila ništa, a znala sam sve pesme jer sam ih gledala kako vežbaju poslednja tri meseca – ispričala je jednom prilikom Mekvi.

To je bio početak zvanične uloge Kristin Mekvi u Fleetwood Mac i početak novog pravca koji je bend tražio. Njen duboki vokal, sviranje na klavijaturi i dar za pisanje bezvremenskih pop pesama, postavili su ih na put ka uspehu koji je definisao epohu i ispunjavao stadione – uprkos turbulentnim odnosima unutar benda i prekomernog konzumiranja svih droga i pića.

Kristin Mekvi je rođena u Kambriji 1943. godine, njen otac je bio koncertni violinista i profesor muzike, a majka vidovnjakinja. Šezdesetih je otišla na umetnički koledž i počela da nastupa sa bendovima, da bi na kraju upala u bluz grupu Chicken Shack. Njen stil se nikada nije u potpunosti uklapao sa bučnim zvukom benda, ali suptilnije pesme koje je izvodila na kraju su imale najveći komercijalni uspeh. Njena obrada pesme „I’d Rather Go Blind“ ušla je u prvih 20, a proglasili su je za najbolju žensku pevačicu 1969. i 1970. godine. Objavila je i solo album, ali nije mogla da podnese život kao solo izvođač. U međuvremenu, nakon što je Chicken Shack podržao Fleetwood Mac na turneji, zaljubila se u Džona Mekvija i venčali su se 1968. Tada je izjavila da se povlači da bi postala domaćica.

Onda ju je Fleetwood Mac pozvao na turneju, a ostalo je istorija…

Foto: GoffPhotos.com / Goff Photos / Profimedia

Bend je hrabrio njeno pisanje pesama, pri čemu je njen pop zvuk postepeno postajao istaknutiji kako je grupa prolazila kroz više promena u postavi i niz izdanja albuma – iako većina još uvek nije bila hit. Preselili su se u Los Anđeles 1974. godine, u početku planirajući da tamo budu nekoliko meseci kako bi počeli iznova. Grupa je pozvala američkog pevača i gitaristu Lindzija Bakingema da se pridruži. Rekao je „da“ – ali samo ako bi mu se pridružila i njegova devojka, pevačica Stivi Niks. Rođena je klasična Fleetwood Mac postava.

Kristin Mekvi se jednom prilikom prisetila:

– Počela sam da pišem opsesivno. Samo sam osetila da moram da odam poštovanje ovom paru velikih muzičara!

Trio se odlično dopunjavao i sve pesme su doprinele njihovom istoimenom albumu iz 1975. godine, koji je bio broj jedan u SAD. Zatim je došao njihov umetnički i komercijalni vrhunac – album „Rumours“ iz 1977. godine.

– Jednostavno smo znali da imamo nešto zaista dobro u rukama – govorila je Mekvi, piše „BBC„.

Skoro svaka pesma na albumu bila je dovoljno dobra da bude vrhunac bilo kog drugog LP-a. Pesme Kristin Mekvi su uključivale „Don’t Stop“, „Songbird“ i „You Make Loving Fun“, koje su pokazale njenu sposobnost da napravi uzvišene refrene i tekstove koji su bili razoružavajuće jednostavni, ali uvek iskreni. Malo ljudi je moglo da napiše i otpeva tekstove tako naizgled slatke kao što je „Volim te, volim te, volim te kao nikada ranije“, kao što je ona uradila na „Songbird“, a da zvuče tako duboko. Nikada nije upadala u kliše.

– To je trik za pisanje ljubavne pesme. Ne možeš samo da kažeš: „Volim te, voliš me, gde si, nedostaješ mi“. Uvek mora biti malo obrta – govorila je.

„Songbird“ joj je došla usred noći, otkrila je:

– Bukvalno sam se probudila usred noći i pesma je bila tu u mojoj glavi. Nisam imala čime da je snimim. Imala sam klavir, ali nisam imala kasetofon… Morala sam da ostanem budna cele noći i da nastavim da je ponavljam da je ne bih zaboravila dok ne uđem u studio!

Foto: GoffPhotos.com / Goff Photos / Profimedia

Mekvi je otvoreno govorila o konzumiranju droga. Priznala je da su problemi sa spavanjem bili podstaknuti pićem i opijatima:

– Iskrena da budem, mislim da ne bih napisala „Songbird“ da nisam uzela kokain i popila flašu šampanjca. U stvari ne bih napisala nijednu od pesama koje su bile na tom albumu. Svi smo bili poprilično „puni“ – govorila je za „Gardijan“.

Prema biografiji benda, album „Rumours“ je napisan i snimljen sa „belim prahom koji se ljuštio sa zida u svakoj prostoriji studija“. Mekvi je, međutim, tvrdila da je ona „verovatno bila najuzdržanija od svih“, kada je reč o drogama.

Lični sukobi i trzavice su takođe dali gorivo za pisanje pesama, ali je odnose sa bendom pretvorila u minsko polje. Ona se razvodila od Džona i započela vezu sa njihovim direktorom osvetljenja, dok su Bakingem i Niks takođe prolazili kroz gorak raskid.

– Slagala sam se sa svima osim sa Džonom, a Stivi se slagala sa svima osim sa Lindzi. A Mik je bio u sredini, prolazio kroz sopstveni razvod. Dakle, bilo nas je koji smo se dobro slagali, ali ako imate pogrešne ljude u jednoj prostoriji, to bi bilo teško – pričala je Mekvi ističući da se ništa od toga nije osećalo na sceni.

Bilo je neizbežno nakon hita „Songbird“, ali i celokupnog albuma „Rumours“, da će biti teško ostati na tom nivou, ali su „Tusk“, objavljen 1979. i „Tango in the Night“ iz 1987. godine, obezbedili komercijalni uspeh, pri čemu je poslednji sadržao hitove Kristin Mekvi poput „Everywhere“ i „Little Lies“.

Nakon ponovnog okupljanja početkom 1990-ih, Mekvi je odlučila da napusti grupu 1998. godine, povlačeći se nazad u Englesku. Više nije želela da ide na turneje, njen strah od letenja je postao iscrpljujući, dok ju je agorofobija činila da se „plašila čak i da napusti prag“.

– Živela sam na ovom ogromnom svetu sama. Pretpostavljam da sam se prilično izolovala. Stvari su postale još gore kada sam počela previše da pijem – priznala je legendarna umetnica.

Foto: Ian West / PA Images / Profimedia

Nakon 15 godina polu-hibernacije, uz pomoć terapeuta je prevazišla strah od letenja i posetila Fleetwood u njihovom domu na Havajima. To je dovelo do ponovnog okupljanja sa ostalim njenim kolegama iz benda, a klasična postava se vratila na put 2014. na oduševljenje fanova.

Njihova poslednja turneja, ovog puta sa Nilom Finom iz Crowded House koji je zauzeo Bakingemovo mesto, završena je u novembru 2019. Mekvi je bila presrećna što se vratila u bend kojem je pomogla da postanu legende rokenrola.

– Sada znam gde pripadam. Trebalo mi je 15 godina da budem odvojena od njih da bih to shvatila  rekla je Kristin Mekvi u jednom od poslednjih intervjua.

Bonus video: Fredi Merkjuri  

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Ostavi prvi komentar