Foto: Printscreen

Drugi deo HBO-ove serije “Zavet” (The Vow) o kultu Neksijum (NXIVM) i njegovom zloglasnom vođi Kitu Ranijeru, koja je premijerno emitovana u novembru, donosi nove uznemirujuće detalje o jezivoj zloupotrebi moći jednog čoveka.

Nakon što je 2017. otkriveno da je Ranijer osnovao tajno udruženje žena pod nazivom D.O.S. ili Dominus Obsekuious Sororium – na latinskom „Gospodar nad robinjama“ – koje su bile primorane da imaju seks sa njim i koje su tretirane kao robinje i žigosane njegovim inicijalima iznad oblasti karlice, usledila je istraga Ministarstva pravde, koja je dovela do njegovog hapšenja i raspada Neksijuma. Ranijer trenutno služi 120-ogodišnju zatvorsku kaznu.

Prvi deo serije “Zavet” iz 2020. (devet epizoda) bavio se usponom prevaranta i seksualnog prestupnika Ranijera, uz detalje o tome kako je uspostavio uticaj na sestre Bronfmen bogate naslednice kompanije “Seagram” i holivudske glumice kao što je  Alison Mek.

Drugi deo “Zaveta” istražuje pad Ranijera, koji počinje njegovim hapšenjem i suđenjem. U šest epizoda serija sada nudi bliži pogled na Neksijumov zatvoren krug, posebno na Nensi Salcman, su-osnivačicu organizacije i Ranijerovu desnu ruku. Medicinska sestra koja se okrenula svetu samopomoći i psihoterapije, je pokrenula Neksijum zajedno sa Ranijerom krajem 90-ih. Kao osoba koja se pojavljuje u javnosti i takozvani„prefekt“ organizacije, pretvorila je Ranijerova razmišljanja u profitabilne kurseve i manipulativnu terapiju.

Iako su bivši članovi kulta rekli da je omogućila zlostavljanje od strane Ranijera, dok je njena ćerka Loren Salcman bila D.O.S. „gospodarica“ koja je priznala da je ženu držala kao robinju, Nensi Salcman je više puta negirala da zna za seksualni aspekt Neksijuma. Ona je priznala krivicu po jednoj tački optužnice za poslovne prevare 2019, i distancirala se od Ranijera, koga su njeni advokati nazvali „egoističnim seksualnim đavolom“ koji je „prevario, kontrolisao i na kraju naveo“ Nensi Salcman „da se upusti u kriminalno ponašanje“. Ona je 2021. osuđena na 42 meseca zatvora.

“Zavet” drugi deo, uključuje intervjue iz prve ruke sa Nensi Salcman. „Javnost me gleda pogledom za koji znam da nisam ja“, govori ona pred kamerama u prvoj epizodi dok u svom domu nosi nanogicu.

Članica Neksijuma i pristalica Ranijera, je i bivša menadžerka bara u Bruklinu, Niki Klajn, koja je ranije bila udata za D.O.S. „gospodaricu“ i glumicu iz “Smallvillea” Alison Mek. Ona se seća dana kada su vlasti došle u njen stan da uhapse Alison, koja trenutno služi tri godine zatvora pod optužbom da je manipulisala ženama da postanu Ranijerove seksualne robinje.

„Mislila sam da ću je videti kasnije tog dana“, kaže Klajn. „Čak ni ne mislim da sam je zagrlila.“ Klajn, koja je imala desetogodišnju vezu sa Ranijerom i ranije je govorila da su seksualni odnosi između Ranijera i D.O.S. članica bili sporazumni. Ona je negirala da je D.O.S. seksualni kult, dodajući da je „pomogala u stvaranju“ „neshvaćene“ organizacije. „Seks nije bio u fokusu bilo čega“, kaže Klajn. „ To je takođe bila grupa za kafu.”

Dodajući da veruje da Ranijer „čini svet boljim mestom“, Klajn kaže da je „ponosna“ na svoje odluke. „Ja stojim iza njih“, kaže ona. „I znam koliko je ljudima to teško da shvate.“

Nensi Salcman tvrdi da nije znala da je D.O.S. postojao do njenog rođendana 2017. godine, kada joj se zbog toga obratila bliska prijateljica. „Nisam imala pojma o čemu priča“, tvrdi Salcman, koja kaže da je kasnije čula svađu između svoje ćerke Loren i člana Neksijuma oko žigosanja karlice. Nensi Salcman kaže da ju je Loren tada odvela u stranu i objasnila D.O.S. i rekla joj je da je u pitanju „sestrinstvo“ i „tajna organizacija“ koju vode žene iz grupe. „Otišla sam do Kita i rekla: ’Ti vodiš ovo, zar ne?‘ A on je rekao: „Ne, ne, ne, ne, ne.“ Rekao je da je to ženska ideja“, kaže Salcman. „Bila sam tako ljuta na ove žene.“

Ona u seriji dodaje da je verovala Kitu kada je negirao svoje D.O.S. angažovanje pred celom organizacijom, i izrazila je frustraciju što je cela kompanija propala sa D.O.S. brodom.

Foto: Printscreen

„Dogodile su se loše stvari, ali to ne znači da su svi koji su krivi za loše stvari zapravo uradili loše stvari. Seksualni kult je bila Kitova stvar. Moja kompanija nije trebala da bude uništena. Ali ipak jeste.“ Salcman kaže da je priznala krivicu i ubedila ćerku Loren da sledi njen postupak nakon što su je njeni advokati obavestili da će svako kome se sudi sa Ranijerom verovatno otići u zatvor.

Opisujući njenu poslovnu vezu sa Ranijerom, Salcman tvrdi da je njen suosnivač u početku bio „ljubazan“ prema njoj, ali je kako je vreme odmicalo „sve više i više je kontrolisao“. „Mislim da nikada nisam razmišljala o odlasku“, kaže Salcman. „Samo sam mislila da je težak.“

Salcman, koja kaže da je imala težak odnos sa svojom majkom i da je stalno tražila njenu potvrdu, veruje da je Ranijer koristio tu nesigurnost da s njom manipuliše. „Želela sam odobravanje“, kaže Salcman. „Verovala sam da je Kit znao da mi je uvek potrebno odobrenje, i zbog toga ga je uvek uskraćivao… Što je više uskraćivao odobravanje, ja sam više radila“, kaže ona, dodajući da joj je Ranijer rekao da krši svoju etiku ili da „nije bila jaka“ ako se nije ponašala kako je on želeo.

„Tako me je Kit naterao da uradim sve što je želeo da uradim. Prisećajući se incidenta u kojem je navodno videla kako Ranijer radi nešto „potpuno neprikladno“ sa jednom od žena, Salcman je rekla kameri da je zapretio da više nikada neće razgovarati sa njom ako nastavi da govori o tome.

Salcman kaže da veruje da je Ranijer stvorio D.O.S. kako bi osigurao da ga žene „nikada ne napuste“ i kontrolisao ih kroz poligamne romantične veze – uključujući onu sa njenom ćerkom Loren koja je trajala godinama. „Želeo je da žene sa kojima je bio u vezi dođu do tačke u kojoj više nisu imale reakcije“, objašnjava Salcman. „Ako bi imale reakciju na njega sa drugom ženom, on bi im to prebacivao i govorio: „Vezana si. Ne bi trebalo da te bude briga.“

Foto: HBO

Nensi Salzman kaže dalje da je Ranijer dao njoj i Loren da „upravljaju“ ženama koje su izazvale probleme u organizaciji.

“Sve što sam uradila bila je kontrola nad Kitovim seksualnim životom“. Žene iz Neksijuma borile su se oko toga koja će dobiti Ranijerove „specijalne bebe“, a one kojima je obećao bebe, su smislile imena za svoju izmišljenu decu. „Stvarno su verovale da postoje“, kaže Salcman, dodajući da nekoliko žena na kraju uopšte nije imalo dece, „jer ih je Kit naterao da veruju da mogu da imaju bebe bilo kada… U svojim 40-im i 50-im godinama“.

Osvrćući se na video snimak iz 2005. na kojem ona i Ranijer podučavaju „misaoni eksperiment“ o definiciji zlostavljanja, Salcman kaže da oseća „kajanje“ i tvrdi da nije znala da je Ranijer u to vreme seksualno zlostavljao 15-godišnju Kamilu, članicu Neksijuma.

„Nikad mi nije palo na pamet da je u vezi sa Kamilom. Zloupotreba je tražiti od deteta da donese odluku koju nikako ne može da donese.”

U finalu sezone, Salcman izražava svoja pomešana osećanja o nasleđu Neksijuma, plačući dok gleda video zapise izjava bivših članova o uticaju na žrtve o Ranijerovom zlostavljanju. „To je najčudniji osećaj, jer ponekad želim da odbranim dobro koje je [Ranijeri] učinio“, kaže ona.

„Ali ne bi mogao da učini zlo da nije učinio dobro. Pa da li je učinio dobro da bi mogao da učini zlo? Ne znam.“

Kasnije, Salcman jeca, govoreći pred kamerom da će ići u zatvor jer je omogućila Ranijera: „Ne znam da li sam uradila dobre ili loše stvari“, kaže ona. „Ne znam više… Osećam se tako krivom zbog onoga što sam uradila.”

Foto: HBO

Zanimljivo je da Kler Bronfmen, naslednica bogatstva „Seagrama“ vrednog više milijardi dolara, služi kaznu od šest godina i devet meseci zbog uloge u sekti Neksijum. Bronfman i njena sestra Sara su potrošile najmanje 116 miliona dolara svog bogatstva na finansiranje kulta i tužbe protiv njegovih neprijatelja.

Kao i prvi deo serijala, “Zavet” je režirala Jehane Noujaim, ovoga puta bez supruga Karina Amera, koji je sada bio samo producent serije.

U ovoj sezoni su predstavljena i neka nova lica, uključujući tužiteljku Moiru Penzu, Ranijerovog branioca Marka Agnifila (koji nema problem da brani svog klijenta u intervjuima) i reporterku “Njujork posta” Emili Saul. Praćenje njihovog učešća u raspletu slučajeva čini drugi deo mnogo dinamičnijim od prvog dela, koji se u velikoj meri oslanjao na bivše članove Neksijuma koji se bore sa svojim ranijim postupcima.

Bonus video: „Vreme smrti“: Kako izgleda snimanje serije

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Ostavi prvi komentar