Niš, Jazz muzej, Džez muzej, Nišvil, Nišville, tvrđava, tvrdjava, Niška tvrdjava
Foto: N1

Posle problema sa eksponatima ispred Džez muzeja u Tvrđavi, festival Nišvil se suočio sa novim problemom – skraćenjem roka zakupa muzejskog prostora sa dve na jednu godinu.

Taj festival je saopštio da je grad ponišio rešenje doneto 11. februara ove godine kojim je zakup odobren na dve godine i 9. maja doneo rešenje o zakupu na samo godinu dana.

„Ne ulazeći u motive ovakvog skraćenja roka zakupa, Nišvil smatra da je izmena trebala da glasi – umesto na jednu, na pet godina zakupa, jer toliko dozvoljavaju zakonski akti Uprave za imovinu Grada Niša. Jedino sa tako dugim vremenskim rokom moguće je dugoročno planirati rad muzeja i uraditi nabavku skupih i retkih eksponata poput trube Luisa Armstronga, za koju bi donatorski trebalo prikupiti 100.000 dolara“, naveli su u Nišvilu.

Nišville jazz muzej Foto: Zoran Ćirić

Rukovodstvo festivala je podsetilo da Nišvil do sada uložio dosta novca za opremanje muzeja i obnovu elektro instalacija, ali da je potrebno rešiti i grejanje, a pogotovo je važno rešiti akutni problem prokišnjavanja unutar muzeja sa bedema niške Tvrđave.

„Ovo skraćivanje roka zakupa dovodi nas u dilemu vredi li ugostiti ovog leta direktora najčuvenijeg Džez muzeja iz Nju Orleansa Grega Lambsojia koji ovog avgusta dolazi da napravi dugoročnu postavku Nišvill Džez muzeja, jedinog takve vrste u Srbiji“, kazali su u Nišvilu.

Komunalna policija opštine Crveni Krst, u čijoj je nadležnosti niška Tvrđava, prošlog meseca je obavestila Nišvil fondaciju da sa platoa ispred muzeja mora da ukloni oslikane oldtajmere „folksvagen bubu“ i „trabanta“, makete kontrabasa i saksofona od stiropora i koncertnu binu, uz obrazloženje da predstavljaju opasnost po komunalni red.

Niš, Jazz muzej, Džez muzej, Nišvil, Nišville, tvrđava, tvrdjava, Niška tvrdjava
Foto: N1

Vrlo brzo nakion toga ista komunalna policija donela novo rešenje i proglasila eksponate bezopasnim po komunalni red, ali je od Nišvila zatražno da plati zakup prostora ispred muzeja, kao što plaća i zakup gradskog prostora za sam muzej.

Bonus video: Nebojša Bradić o srpskoj politici „klackalice“ i festivalskoj borbi za ekologiju

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Ostavi prvi komentar