Srdjan Dragojevic reditelj
Srđan Dragojević Foto:Dragan Mujan/Nova.rs

Iskoristili smo svoje zakonsko pravo i upućena je žalba Ministarstvu kulture i informisanja, kaže za Nova.rs reditelj Srđan Dragojević.

– Odlučili smo se da konkurs ponovimo, bolje precizirajući uslove konkursa na koji se, razume se, mogu javiti isti reditelji, i svakako da će sredstva dobiti neko od ovih eminentnih imena naše kinematografije, jer je upravo njima ovaj konkurs i namenjen – saopštio je danas Upravni odbor Filmskog centra Srbije koji je prethodno odbio predlog svoje konkursne komisije da se dodele sredstva za finansiranje i sufinansiranje projekata za 2021. godinu za filmove Srđana Dragojevića, Gorana Markovića i Želimira Žilnika u kategoriji: Pozivni konkurs za eminentne domaće reditelje.

Među tri predloga konkursne komisije, dostavljenih UO Filmskog centra Srbije, našli su se: film „Škartovi“ reditelja i scenariste Srđana Dragojevića, ostvarenje „Doktor D“ reditelja i scenariste Gorana Markovića i „Sloboda i barbarizam“ reditelja i scenariste Želimira Žilnika. Međutim, UO FCS je većinom glasova i bez obrazloženja odbio predlog svoje komisije.

Saopštenje UO FCS u kojem se navodi da će konkurs biti ponovljen Srđan Dragojević nije želeo da komentariše. Upitan da li će se, u skladu sa „objašnjenjem“ Upravnog odbora da se isti reditelji opet mogu prijaviti na konkurs, ponovo naći u trci, reditelj je za Nova.rs bio odsečan:

– Iskoristio sam svoje zakonsko pravo i žalba na odluku Upravnog odbora Filmskog centra Srbije upućena je Ministarstvu kulture i informisanja!

Prethodno je komentarišući za Nova.rs izostanak obrazloženja UO Filmskog centra sa razlozima odbijanja, između ostalog i njegovog ostvarenja „Škartovi“, Dragojević podsetio da „autor i producent nemaju nikakvu mogućnost da nešto isprave za sledeće konkurisanje, dodavši:

– Pogotovo je teško objašnjivo to što je stručni žiri, koji se izuzetno pozitivno osvrnuo na sve projekte pa i moj, odluku doneo jos 18. oktobra a UO je po statutu dužan da u roku od 15 dana potvrdi odluku komisije koju su oni izabrali. Zašto se oklevalo 40 dana, možda ce neko iz Upravnog odbora poželeti da objasni, pored najvažnijeg – Obrazloženja za izglasanu odluku. Znate, meni je toliko stalo do ovog projekta da sam konkurisao sa njim više puta, bio čak tri puta u najužem izboru i svaki put izvisio ali to podneo sportski i motivisan da za sledeći put unapredim i scenario i projekt. Radi se o završnici moje trilogije o 90-im, uz „Lepa sela“ i „Rane“ i nekako mi je od životne važnosti da taj projekat snimim. Nakon ovakve odluke, već ozbiljno sumnjam da ću to doživeti. Zbunjen sam i tužan.

Bonus video:

Bura na filmskoj sceni

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Ostavi prvi komentar