Dejan Papić Foto:Vesna Lalić/Nova.rs

Povodom neistinitih tvrdnji i malicioznih izjava Srđana Karanovića iznetih u dnevnom listu „Danas“, želimo da informišemo javnost o sledećem:

Laguna je izdavačka kuća, bavi se objavljivanjem knjiga i ne poseduje svoje knjižare niti na bilo koji način utiče na izbor knjiga u bilo kojim knjižarama, pa ni u lancu Delfi knjižara u kojem se Lagunine knjige prodaju kroz franšizu Kluba čitalaca. U tom smislu, Laguna ne odlučuje ni o plasmanu Karanovićevih knjiga.

Budući da gospodin Karanović pominje sudski spor koji vodi sa Lagunom, dužni smo da damo pojašnjenje koje sasvim jasno osvetljava suštinu ovog spora. Naime, Laguna je 2017. godine kupila prava i objavila knjigu „Gone with the Wind“ po kojoj je snimljen film „Prohujalo s vihorom“. Smatrali smo da je potrebno čitaocima ponuditi savremeni prevod ovog dela i posao poverili iskusnom prevodiocu, Dubravki Srećković Divković.

Srđan Karanović Foto: Vesna Lalić/Nova.rs

U potpuno novom i originalnom prevodu, prevodilac je smatrao da može zadržati naslov „Prohujalo s vihorom“ budući da je ušao u opštu upotrebu. Knjigu smo sa tim naslovom i objavili da bi nedugo zatim usledila sudska tužba po kojoj gospodin Karanović potražuje odštetu od čak 30.000 evra zbog korišćenja naslova (od tri reči) koji je preveo njegov deda.

Ceo tekst možete da pročitate na Danasu.

Bonus video: Janko Baljak

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Ostavi prvi komentar