Foto:Promo galerija Rima Porodica Smičiklas

Izložba "Milorad Bata Mihailović. Povodom stogodišnjice rođenja buntovnika akademika", čiji su autori Ješa Denegri i Marija S. Đorđević, biće otvorena večeras u 19 sati, u Galeriji SANU, saopšteno je iz Srpske akademije nauka i umetnosti.

Izložba, koju organizuje Galerija SANU u saradnji sa Galerijom RIMA, ima za cilj da podseti na važnost Mihailovićevog slikarstva i ukaže na nove mogućnosti njegove revalorizacije. Tematskim pristupom, baziranim na pažljivo odabranim, reprezentativnim slikama, uz dela koje će publika ovom prilikom moći da vidi prvi put, postavka nudi drugačiji pogled na stvaralaštvo našeg umetnika, koji je preminuo 2011. u Parizu.

Postavka u Galeriji SANU obuhvata dela iz umetnikove porodične zaostavštine, Galerije RIMA, Muzeja savremene umetnosti u Beogradu i privatnih kolekcija.

Početni segment izložbe usmeren je na najznačajniji period slikarstva Milorada Bate Mihailovića, koji čine apstraktni pejzaži, slike velikog formata nastale u Parizu, tokom pedesetih i šezdesetih godina 20. veka. Kroz analizu pojma apstraktni pejzaž, preuzetog iz francuske likovne kritike, ova tematska celina usmerena je na odnos između apstraktne forme i referencijalnog, predmetnog značenja u kontekstu Mihailovićevih slika. Drugi segment posvećen je topografskim odrednicama – Beogradu, Parizu i Njujorku, kao važnim životnim i umetničkim epicentrima, kojima je slikar posvetio serije slika, a treći donosi najraniji opus, predstavljen kroz portrete – lica beogradskog perioda, kojima se postavlja pitanje prisustva figure i njenog naizmeničnog iščeznuća u slikarevom stvaralaštvu.

Od svojih početaka, zadarski buntovnik, pa slikar pariskog iskustva i član Srpske akademije nauka i umetnosti van radnog sastava, Milorad Bata Mihailović obeležio je važan period u srpskoj modernoj umetnosti. Njegova dela nalaze se u važnim muzejima u Srbiji i inostranstvu, i u brojnim privatnim kolekcijama.

Izložba će trajati do 13. avgusta.

Bonus video: Pikaso

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Ostavi prvi komentar