Foto: UK Parobrod/Promo

Debi album jednog od najvećih bendova svih vremena Bitlsa "Please Please me" objavljen je pre šest decenija, tačnije 22. marta 1963. I ova velika godišnjica biće obeležena i u UK Parobrod projekcijom dokumentarca Rona Hauarda o slavnoj liverpulskoj četvorci, tribinom i koncertom sastava Bestbit, saopšteno je iz ove ustanove kulture.

Proslava šest decenija od izlaska albuma prvenca „liverpulskih buba“, koje su obeležile pesme kakve su „Please Please me“, „Twist and Shout“ ili „I Saw Her Standing There“, u Parobrodu počinje 22. marta u 17 časova projekcijom filma Rona Hauarda „Eight Days a Week“ (Osam dana nedeljno), koji je svedočanstvo uspona Bitlsa – od malih svirki u liverpulskom klubu „Kavern“ do rasprodatih stadiona širom Amerike, ali i kako su se Lenon, Makartni, Harison i Star nosili s masovnom histerijom koja ih je pratila na svakom koraku. Dokumentarac, koji je potpisao Oskarom ovenčan reditelj, kombinacija je arhivskih snimaka sa koncerata, televizijskih nastupa i konferencija za štampu i intervjua sa članovima benda koji su još uvek živi.

Posetioce u Parobrodu od 19 časova očekuje tribina pod nazivom „The Beatles – pozicija pop rok fenomena danas“, na kojoj će, uz moderitanje teoretičarke umetnosti i medija Jelene Pavićević, govoriti Aleksandar S. Janković, profesor na Fakultetu dramskih umetnosti, Rastko Ćirić, profesor ilustracije i animacije i tvorac „The Rubber Soul Projecta“ i Damjan Dašić, osnivač Bitls tribjut benda Bestbit. Ova tribina ima za cilj da uspostavi dijalog između učesnika na temu uticaja Bitlsa na globalnu muzičku i vizuelnu scenu, odnosno koje sve promene ne bi bile moguće bez postojanja fenomena Bitlsa i koji su „lejeri’“ uspostavljeni u vremenu nakon formalnog postojanja benda…

Nakon tribine, od 21 sat u Parobrodu će nastupiti Bestbit, Bitls tribjut bend, koji je osnovan još 2005, s ciljem da podseti publiku na najveći bend 20. veka. Bestbit neodustaje već godinama od toga da nastupa na instrumentima i pojačalima kakve su koristili Bitlsi, u reprodukcijama kostima iz različitih faza karijere liverpulske četvorke, s prepoznatljivim frizurama, a same kompozicije izvode u originalnim aranžmanima i tonalitetima. Svojevremeno je „Njuzvik“ uvrstio Bestbit među 30 najboljih svetskih Bitls tribjut sastava. Beogradski bend je avgusta 2014. godine nastupio na festivalu „Beatle week“, koji se više od 30 godina održava u Liverpulu, a do sada su svirali i u Sloveniji, Hrvatskoj, Francuskoj, Švajcarskoj, Austriji, Makedoniji, Crnoj Gori, Bosni i Hercegovini, Belorusiji, Rumuniji, Bugarskoj i Grčkoj.

Bonus video: Lenon

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Ostavi prvi komentar