Nikola Jovanović Foto:Nova.rs

Postoji ta marketinška tehnika ogledalo u kojoj kada vam neki uputi kritiku vi kažete „ne baš vi to radite“. Jedino tako može da se objasni odluka Saveta Regulatornog tela za elektronske medije, svima poznatog kao REM, da obustavi rada te institucije.

Razlozi za takvu odluku su, kako se navodi, brojni, ali se ističe da su „kulminirali činjenicom da je poslednjih dana ozbiljno ugrožena nezavisnost u radu i bezbednost članova Saveta, kao i svih zaposlenih u REM-u“.

Crtanje kukastih krstova nikada neću podržati i treba utvrditi ko je odgovoran što se to našlo na zgradi REM.

Isto tako nikada neću podržati da REM širom zatvorenih očiju ćuti na progon, linč i atmosferu nasilja koja dolazi za televizija u službi propagande mašinerije koju koristi Aleksandar Vučić.

U REM navode da su pritisci prerasli u pretnje kada je reč o dodeli pete nacionalne frekvenciji.

Ugledni pravnici su proteklih dana stav REM da nema roka za dodelu te frekvencije protumačili kao kršenje zakona navodeći da postoje rokovi, ali da se oni svesno odlažu. Ako to navode kao pritisak, nezavisna institucija poput ove morala bi da zna da je nekima, sloboda medija važna tema za koju se bore svaki dan. Odluka REM o obustavi rada dolazi odmah nakon akcije televizija Nova S i N1 koje su na ceo dan zamračile svoj program i pokazale kako izgleda kada nema profesionalnog i kritičkog izveštavanja.

PROČITAJTE JOŠ

Opet po sistemu ogledala. Ali za razliku od televizija koje profesionalno, objektivno i kritički rade svoj posao, pa je to delu građana naviknutih na takav program nedostajalo, stupanje REM u štrajk se neće ni primetiti. Oni ne reaguju na prestupe na nacionalnim televizijama koje podržavaju vlast na čelu sa Aleksandrom Vučićem, ne konstatuju da su neke televizije radile upravo suprotno onome što su navele u elaboratima kao koncept programa koji će da realizuju, a televizijama koje rade profesionalno u predstavljanjima su spočitavali nedostatak lektora.

Sada kada je u štrajku, predsednica Saveta REM može da ode ispred Vlade Srbije ili bar nadležnog ministra i traži da javni funkcinieri budu dostupni svim medijima, da ode do Takovske i od RTS zatraži da se na Javnom servisu više pojavljuju i oni koji kritikuju vlast, odnosno da ovaj servis svih građana ima profesionalniji i objektivniji pristup.

Odugovlačenjem da dodelom pete frekvencije REM zapravo sprovodi pritisak na medije, a N1 i Nova S imaju pravo da ukazuju kako bi scena izgledala bez njih i koliko bi drugačije izgledala ako neka do njih dobije nacionalnu frekvenciju.

Odluka Rem da prekine sa radom, samo je odugovlačenje da bi pritisak na medije što duže trajao.

Na kraju članovi REM bi u sklopu već besmislenog štrajka trebalo da se nađu i ispred svoje zgrade i ispostave (sami sebi) zahtev da se praćenje rada medija za koje su nadležni redovno objavljuje.

Činjenica da ne rade ništa od navedenog govori u prilog tezi da ih je teško označavati kao nezavisno telo, već je tačnija ocena da su institucija podložna pritiscima vlasti.

 

Komentari

Svi komentari (0)