Luna Lu
Foto: Marko Krunić/Promo

U Voćnjaku, komšiluku novom, ove subote bilo je hektično. Bašte i vrtovi su se sređivali, skupljalo se lišće, potkresivale se stabljike, izbacivale islužene baštenske garniture, a i kitilo se. Pripreme za doček 2023. uveliko su u toku. Uzbudljivo je i nekako romantično. Baš.

Ovog vikenda do daske slušala sam iznova i u krug jedan singl i to demo snimak pesme Bojane Vunturišević – „Da li da stariš ili da porasteš?“

Obožavalac sam demo snimaka.

Veliki sam poštovalac nesavršenosti.

Volim kada je nešto fucnuto, kada se čuje nečujna greška, kada se vidi kilometraža na nečijem licu, kada su čizme nošene, kada se pojavi lepeza borica oko očiju dok se neko smeje, a oči svetle iz dubine duše.

Volim fotografije stopala Rudolfa Nurejeva i slike ruku Kita Ričardsa – deformisane od njihove strasti da rade ono za šta su rođeni i da ginu za to.

 

*

Kako dvadeseti vek postaje sve dalji u izmaglici kolektivnog sećanja, premontiran nostalgijom i bluzom za onim tamo vremenima sve više ono što nas zaista muči postaje uniseks.

Uniseks na način na koji je to rokenrol.

Jedan od najboljih srpskih bendova „Repetitori“ sačinjen od podjednako dečačke i devojačke energije pevaju o još jednoj stvari koja se tiče starta novog kruga oko Sunca – “Ovog puta se ne bojim sve da krećem iz početka, ovog puta biću bolji.”

Biću bolja, to sebi poručujem već nekoliko godina unazad i ne samo za Novu godinu u periodu koji nam sledi, a koji se može nazvati histerijom novogodišnjih rezolucija.

 

*

Teško se čovek zaista sagledava u kakafoniji reklamnih poruka i pod pritiskom čitave industrije zvane „Nova godina – Nov Ti!“

Zato valja isplanirati za januar, posebno u lenjim prvim danima kada sve nekako utihne, kada se histerija smiri – pravi momenat za introspekciju.

Zagledati se daleko i duboko u sebe.

Zaroniti.

Bude onako malo strašno, najpre bude malo tamno, a onda kada se navikne telo na pritisak boravka u sopstvenim dubinama kreću da se pojavljuju najegzotičnije ideje poput savršenih raznolikih uzbudljivih stanovnika svakog, pa i ljudskog okeana.

Sve te ideje valja zapisati, istetovirati na papiru i bez straha ih iživeti.

 

*

U ovoj fazi čovečanstva kada svi sebe vrlo ozbiljno shvataju i imaju filter koji ulepšava svaku situaciju i kada je humor svakodnevice u opasnosti da bude zamenjen motivacionim citatima – auto ironija je rečeno modnim rečnikom -„Must Have“.

Ljudi zaboravljaju koliko je važno prirediti štos na dan.

 

*

Više se smejati, napisati krasnopisom u pismu Deda Mrazu.

Sada je pravo vreme za taj spisak.

Ali, pre pisanja valja imati na umu ono što poručuje ključni savet – „Pazi šta želiš možda ti se ostvari!“

Važno je i proveriti da li nešto zavisi od kosmičke kuhinje ili od tebe samog.

Evo, probe radi – odmah razmisliti i popisati pet stvari pod naslovom – „Treba mi“.

Pročitati na glas.

Potom to „treba mi“ zameniti sa „Kada bih stvarno želeo ili želela – ja bih…“.

I zaista često ono što napišemo zavisi isključivo od nas, a ne od ljubaznosti kosmičke kuhinje ili Deda Mraza.

Probajte i javite rezultat.

Srećno!

 

***

BONUS VIDEO: Deda Mrazovi iznenadili decu u bolnici

Komentari

Svi komentari (0)