Gradska izborna komisija sednica Foto:TANJUG/ TARA RADOVANOVIC

Gradska izborna komisija (GIK) na sednici, koja je počela u 18.15 sati, odlučuje o više od 380 prigovorima na beogradske izbore, koje je podnela opozicija.

Sednica je prekinuta posle 10 minuta i usledila je pauza zato što podnosioci prigovor nisu prihvatili predlog predsednika GIK-a da se rešavanje po tim prigovorima učini tako što će se obaviti uvid u kompletan izborni materijal i utvrditi pravno valjane činjenice.

Međutim, predlog je usvojen većinom glasova.

Član GIK Zoran Alimpić zatražio je da se dostave štampani primerci svih prigovora članovima i zamenicima članova, pored poslatih materijala mejlom.

Komisija je usvojila predlog za formiranje četvoročlanih komisija za uvid u izborni materijal za potrebe odlučivanja o prigovorima, pa je napravljena pauza u radu.

Kako prenosi CRTA, članovi GIK ispred lista „Ajmo ljudi“, Moramo i Ujedinjeni za pobedu Srbije istakli su da je ovakvo postupanje pravno neosnovano, jer sadržina prigovora ne može biti razlog za spovođenje uvida u izborni materijal.

Oni su predložili da se komisija formira samo od članova GIK koji su glasali za njihovo formiranje.

Gradska izborna komisija sednica Foto:TANJUG/ TARA RADOVANOVIC

Lukić je na te primedbe odgovorio da nije moguće utvrditi osnovanost navoda iz prigovora bez uvida u vreće i poziva se na prigovore u kojima se traži formiranje komisije za uvid u izborni materijal.

Potom je formirana komisija za uvid u izborni materijal od 12 članova GIK.

Uvid u izborni materijal će se obaviti za sva biračka mesa na koje se odnose tvrdnje iz prigovora, a tiču se nedostataka ili nepravilnosti oko izbornog materijala – kontrolni list, potvrde o glasanju, logičko-računske greške, prenela je CRTA.

Lukić je ranije danas rekao da je komisija primila više od 350 prigovora, koji se odnose na to da nisu tačni ili dobro formulisani rezultati koje su birački odbori utvrdili i u kojima se predlaže poništavanje glasanja na tim mestima.

„Moj predlog će biti, s obzirom na obimnost prigovora i njihovu suštinu koja zahteva uvid u izborni materijal, da se donese odluka da se sve vreće sa izbornim materijalom otvore, sa glasačkih mesta na koja se prigovori odnose, a da tome prisustvuju predstavnici svih lista“, rekao je Lukić.

I da na taj način utvrdi šta je tačno, a šta nije, dodao je Lukić.

On je na sednici, održanoj kasno noćas, rekao da s obzirom da postoji sumnja u izborni materijal i u ono što su radili birački odbori, mora da se odluči da se otvore sve vreće.

GIK ima rok do večeras u 20 sati da odluči o prigovorima, a taj rok će, odlukom da se otvaraju džakovi sa glasovima, biti produžen.

BONUS VIDEO – Beogradski izbori borba za svaki glas

Pratite nas i na društvenim mrežama:
Facebook
Twitter

Instagram

Komentari

Svi komentari (1)