Foto: Shutterstock

Mars nije oduvek bio prazna prašnjava planeta kakva je danas. U stvari, bio je toliko vlažan da se na njemu pre oko tri milijarde godine podigao megacunami. Prema novom istraživanju, uzrok je bio džinovski asteroid, poput onog koji je pogodio Zemlju pre 66 miliona godina i zbrisao dinosauruse.

Stručnjaci predvođeni naučnikom Aleksisom Rodrigezom sa Instituta za planetarne nauke u Arizoni kažu da su locirali ogroman udarni krater, za koji smatraju da je najverovatnije poreklo džinovskog talasa.

Nazvali su ga „Pol“, a nalazi se u području na kom se vide tragovi katastrofalne plavne erozije, koja je identifikovana još 70-godina na ivici onoga za šta se veruje da je bio drevni okean.

Kada je Nasina „Viking 1“ sonda sletela na Mars 1976. godine blizu sistema plavnih kanala po imenu Maja Valjes, pronašao je teren za koji Rodrigez i njegove kolege smatraju da je rezultat cunami talasa.

Svoju hipotezu postavili su pre nekoliko godina, a verovali su da su se odigrala dva odvojena cunamija – pre 3,4 i 3 milijarde godina. Simulacije su pokazale da je drugi potekao iz kratera Lomonosov.

Međutim, odakle je prvi potekao nisu mogli da otkriju. Sve do sada.

Pronašli su udarni krater Pol, lociran oko 900 kilometara severoistočno od mesta sletanja „Vikinga 1“. Krater je prečnika 110 kilometara i leži 120 metara ispod onoga što naučnici veruju da bi bio nivo tadašnjeg mora u regionu Zlatne ravnice.

Foto: Shutterstock

Simulacije su pokazale dve mogućnosti. Prva da je asteroid obima devet kilometara udario i naišao na snažan otpor tla, rezultirajući eksplozijom od 13 miliona megatona TNT-a.

Drugi scenario je da je asteroid obima 3 kilometra koji je naišao na slab otpor tla (voda je upila veći deo energije) oslobađajući 0,5 miliona megatona energije.

(Izvor: Sajens Alert)

***

BONUS VIDEO: Odmor u vasioni, hotel svemirske kategorije