Foto: JUSTIN SULLIVAN / Getty images / Profimedia

Uprkos tome što je Stiv Džobs ovaj pristup nazvao „ergonomskim užasom od kog ruka otpada“, Epl se sprema da na svoje Mek računare donese ekrane osetljive na dodir.

Gigant iz Kupertina je dugo tvrdio da ekrani osetljivi na dodir ne rade dobro na laptop računarima i da je Ajped bolja opcija za one koji žele interfejs na dodir.

Epl je takođe strahovao da bi Mekovi sa ekranom osetljivim na dodir mogli da osakate prodaju Ajpeda. Čak i novi direktor Tim Kuk se dugo držao ovog principa i u 2012. izjavio da je mešanje tableta i laptopa isto kao kad spojite toster i frižider.

Međutim, Stiva nema skoro 12 godina, a vremena su se drastično promenila.

Uprkos dugogodišnjem protivljenju, konkurencija u sektoru laptopa, gde Epl nema naročito zavidnu poziciju, posebno van Sjedinjenih Američkih Država, vrši sve veći pritisak na giganta iz Kupertina da uradi isto.

Prema pisanju „Blumberga“, Eplovi inženjeri već aktivno rade na projektu, a izvori upoznati sa situacijom kažu da je ovo prvi put da kompanija uopšte razmatra tu mogućnost.

Kako prenose svetski mediji, takozvano „oživljavanje“ Mekova u poslednjih nekoliko godina je Eplu počelo da donosi veću zaradu od Ajpeda, što je još jedan od faktora koji je doprineo ovoj odluci.

Redizajnirani Mek bi trebalo da zadrži formu tradicionalnog laptopa, zajedno sa standardnim „trackpadom“ i tastaturom. Razlika je u tome što će ekran podržavati unos sadržaja dodirom, kao i gestikulacije, poput onih na Ajfonu i Ajpedu.

Epl takođe planira da preusmeri ekrane svojih laptop računara na OLED tehnologiju, koja će zameniti trenutnu LCD tehnologiju.

***

BONUS VIDEO: Epl i Gugl – Kompanije od bilion dolara

 

Komentari

Svi komentari (0)