Foto: Primakov / Shutterstock

Novu ranjivost imaju svi brauzeri, a hakeri su već počeli da je iskorišćavaju, pa se zbog toga preporučuje da što pre ažurirate svoje internet pregledače.

Ozbiljan bezbednosni propust je pronađen u biblioteci kodova koja se koristi za renderovanje ’webp’ slika, koju koriste svi brauzeri.

Webp je popularni format za slike koje se objavljuju onlajn, ali ga takođe koriste i mnoge aplikacije. Upravo zato se ova ranjivost može zloupotrebiti da se na uređajima korisnika pokrene maliciozni kod koji napadači posle mogu da iskoriste.

Ozbiljan problem

Ranjivost je označena sa CVE-2023-4863 i smatra se veoma ozbiljnom.

Foto:Shutterstock

Popularni brauzeri kao što su Chrome, Edge, Firefox, Opera, Vivaldi i Brave su već objavili svoje bezbednosne ispravke, prenosi Benchmark.

Da biste bili sigurni da imate najnoviju verziju brauzera, idite u Help, pa About, nakon toga će se ažuriranje samo pokrenuti. Na telefonima ažuriranje možete pokrenuti preko zvaničnog stora.

Webp format je razvio Gugl, a njegova popularnost je brzo porasla zbog odlične kompresije bez mnogo gubitaka kvaliteta, u poređenju sa PNG i JPEG formatima.

***

BONUS VIDEO: Ransomver – hakeri vrebaju na internetu, čuvajte svoje računare