Foto:Celal Gunes / AFP / Profimedia

Američka svemirska agencija NASA je u četvrtak organizovala konferenciju za medije na kojoj je prvi put otvorenije govorila o postojanju vanzemaljskog života.

NASA nije spremna da odbaci mogućnost da je vanzemaljska tehnologija bila u atmosferi Zemlje, navodi se u izveštaju američke svemirskde agencije koji je predstavljen u Vašingtonu.

„NASA će istraživati ono što se naziva UAP, odnosno neidentifikovani anomalni fenomeni. To će raditi sa unapređenom tehnologijom, prvenstveno u saradnji s veštačkom inteligencijom“, piše Bi-Bi-Si.

Foto:Celal Gunes / AFP / Profimedia

U predstavljanju izveštaja od 36 stranica, koji sadrži različita tehnička i naučna zapažanja, iz NASA-e su saopštili kako i dalje nisu uspeli da stignu do dokaza koji bi mogli potvrditi postojanje vanzemaljaca, ali da postoje određene pojave koje definitivno moraju biti istražene.

Iako se iz studije ne može zaključiti postojanje života van Zemlje, NASA kaže da nije spremna da odbaci mogućnost da „potencijalno nepoznata vanzemaljska tehnologija operiše u atmosferi Zemlje“.

Pročitajte još

„Međutim, ti objekti su morali putovati kroz naš solarni sistem da bi stigli ovdje“, naveli su iz NASA-e.

Studija američke svremirske agencije analizira stotine izveštaja o „neidentifikovanim anomalnim fenomenima“ (UAP), koji se u javnosti najčešće nazivaju NLO („neidentifikovani leteći objekti“). Radi se o tačkama svetlosti na nebu, koje su najčešće uočavale druge letelice, a koje nisu objašnjene do sada. Jedan od najvećih izazova za Nasu je nedostatak podataka zbog čega ne mogu da zaključe da li je neki predmet UAP ili nije.

Kako se navodi, između dva i pet odsto slučajeva se smatra „anomalijom“ i ostaje zagonetka za sada.

„Izveštaji svedoka ne mogu se ponoviti i obično ne pružaju dovoljno informacija neophodnih za donošenje konačnog zaključka“, navodi se u studiji.

NASA administrator Bil Nelson rekao je na konferenciji za medije da je fokus ove studije prelazak „sa senzacionalizma na nauku“. Nelson je dodao da će NASA imenovati direktora za istraživanje UAP, čiji će posao biti da „razvija i nadgleda primenu Nasine vizije za istraživanje UAP“.

„Nastavićemo da gledamo u nebo i tražimo znake uslova za održanje života“, rekao je Nelson na konferenciji za medije.

BONUS VIDEO: