Foto:Andrija Lazarević/Nova.rs

Evropska komisija je nedavno usvojila mere kojima se, radi zaštite životne sredine, ograničava upotreba mikroplastike koja se dodaje određenim kozmetičkim proizvodima, u skladu sa hemijskim zakonodavstvom EU Reach.

Među proizvodima su sprejevi u boji koji se koriste u različitoj kozmetici, šljokice i sjajevi. Dodatna mera je i povlačenje rastresitih šljokica i mikroperlica koje se takođe koriste u kozmetici. Zabrana prodaje stupa na snagu sredinom oktobra 2023. godine.

Nova pravila sprečiće ispuštanje oko pola miliona tona mikroplastike u životnu sredinu. Takođe će biti zabranjeni proizvodi napravljeni od mikroplastike koji su u svakodnevnoj upotrebi.

Tako će šljokice i različiti sprejevi koji se koriste u kozmetici biti povučeni sa tržišta i otići u istoriju. Zbog toga se priprema sniženje ovih proizvoda na tržištu.

Pročitajte još

Komisija koja je posvećena borbi protiv zagađenja mikroplastikom, kako je navedeno u Evropskom zelenom dogovoru i novom akcionom planu kružne ekonomije koja teži ka nultom zagađenju. U Akcionom planu za nulto zagađenje, Evropska komisija je postavila cilj da zagađenje mikroplastikom smanji za 30 odsto do 2030. godine.

Tim radi na smanjenju zagađenja mikroplastikom iz različitih izvora: plastičnog otpada i smeća, slučajnih i nenamernih ispuštanja u prirodu, kao što su  (plastični pelet, gume i oslobađanje mikroplastike iz odeće), kao i namerna upotreba u proizvodima.

***

BONUS VIDEO: Od aprila zabrana opasnih supstanci: Ove preparate nikako ne bi smelo da koristite